Dodaci gvožđa za mačke

Nedostatak gvožđa u organizmu mačke, može uticati na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Bez dovoljne količine gvožđa, crvena krvna zrnca će biti suviše mala i nedostajaće im svojstva nošenja kiseonika kako bi bila produktivna. Iz ovog razloga važno je da na vreme utvrdite da li vaša mačka ima dovoljno gvožđa u organizmu, kao i da joj u slučaju da nema obezbedite suplemente koji joj mogu pomoći da poveća broj svojih crvenih krvnih zrnaca.

Uloga gvožđa u zdravlju mačaka

Možda je gvožđe “mali” mineral, ali igra vitalnu ulogu u održavanju zdravlja vaše mačke. Kao što smo već istakli, to je glavni “sastojak” koji pomaže da se poveća hemoglobin (krv), zajedno sa bakrom. Ali, gvožđe sa sobom nosi i specifične enzime koju su potrebni telu mačke kako bi funkcionisalo na normalnom nivou. Gvožđe se u telu apsorbuje putem tankog creva, a ima ga u mesu, mahunarkama, jetri, ribi i integralnim žitaricama. Dobro izbalansirana hrana za mačke sadrži u sebi dovoljno gvožđa koje joj je potrebno na dnevnom nivou.

Šta može izazvati gubitak gvožđa u telu?

Istraživanja su pokazala da je 50% mačića starosti od 5-10 nedelja anemično. Međutim, ovo ne bi trebalo da vas zabrinjava jer je to prolazno stanje koje se pozitivno menja kada mače krene da jede čvrstu hranu sa visokim sadržajem proteina. Ono što uzrokuje gubitak gvožđa kod odraslih mačaka uključuje:

  • Otkazivanje bubrega – hronična bolest bubrega smanjuje proizvodnju hormona koji stimuliše koštanu srž da proizvodi crvena krvna zrna
  • Krvni paraziti – infekcija unutar krvnih zrna
  • Prisustvo buva, krpelja
  • Trauma – napad druge mačke ili udarac automobila kada je došlo do krvarenja
  • Nasledna anemija – stanje koje se prenosi sa majke na mače

Simptomi niskog nivoa gvožđa kod mačke

Ako mačka ima nedostatak gvožđa u svom organizmu ona će izgledati slabo, depresivno, neće imati apetit, ubrzano će disati i imaće blede desni i jezik. Ukoliko primetite neki od ovim simptoma kod svoje mačke, važno je da se što pre obratite veterinaru.

Kako se gvožđe nadoknađuje?

U zavisnosti od težine stanja vaše mačke, kada je nedostatak gvožđa u pitanju veterinar će propisati plan lečenja. Putem injekcija gvožđe se direktno unosi u krv i to je svakako najefikasniji način da se mački pomogne. Oralno, mačka može dobiti dodatke koji se mešaju sa drugim tečnostima kako bi nadoknadila gvožđe. Visokokalorična hrana je preporuka za mačke koje nemaju previše nisko gvožđe, dok je transfuzija krvi najbolja opcija za visoko anemične mačke.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group