Dilema: da li je u redu oblačiti psa ili je to nepotreban trend?

Instagram je prepun naloga čiji „vlasnici“ su psi koji imaju na hiljade pratilaca.

Mnogi od ovih pasa se svakodnevno pojavljuju u modnim kombinacijama na kojima bi im pozavidele brojne influenserke. Međutim, ima i vlasnika koji se ne bave toliko društvenim mrežama, ali uživaju u tome da oblače svojim psima modne krpice. Ovo nas dovodi do naše današnje dileme: da li je u redu oblačiti pse ili je to samo trenutni hit kom mnogi ne mogu da odole?

Iako pas ima svoje krzno koje mu obezbeđuje adekvatnu zaštitu u svim vremenskim uslovima, neki odevni predmeti mu mogu biti od koristi. S druge strane, čak i kada psu odeća nije neophodna, to ne znači da će mu ona nužno naškoditi. Svaki pas je pre svega individua za sebe i vlasnici bi trebalo da u skladu s tim donose odluke o tome da li da svoje ljubimce doteruju ili ne.

Kada je u redu oblačiti psa?

Kada je napolju izrazito hladno – Iako će neki ljudi tvrditi da pas ne mora da nosi kaput, jer ga on već ima, postoje među psima razlike u pogledu njihovog prirodnog kaputa. Naime, svaka rasa je drugačija po tipu dlake i sposobnosti da se nosi sa hladnim vremenom. Neke rase imaju vrlo tanku dlaku i malo telesne masnoće zbog čega će im dodatni sloj zaštite u vidu odeće zaista značiti. Naspram njih, tu su rase koje imaju debelu, gustu i vodootpornu dlaku, kojima nije potrebna dodatna zaštita.

Kako bi pomogli uznemirenom psu da se oseća sigurnije – Ako je vaš pas prilično uplašen kada je napolju nevreme i čuju se gromovi, opravdano je navući mu majicu ili džemper koji će mu pružiti osećaj dodatne zaštite. Ako pas prepozna ove predmete kao svoje sigurne luke, nema sumnje da će ih tražiti po kući kada čuje zvuke koji ga uznemiruju.

Posle operacije ili u toku bolesti – Ako vaš pas ima neku tešku infekciju kože, alergijsku reakciju ili je pretrpeo hiruršku intervenciju, poželjno će biti da mu obučete lagani kombinezon za pse koji će ga zaštititi ne samo od dodatnih infekcija, već i od toga da sebi nanese povrede lizanjem.

Prilikom fotografisanja – Ako vaš pas voli da ga fotografišete i primetili ste da nema ništa protiv da mu stavite maramu oko vrata, šešir na glavu ili da mu obučete neko simpatično odelo, u tom je slučaju u redu da ga doterujete.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group