Da li zmije vole da se maze?

Kada imate psa za kućnog ljubimca, lako je pretpostaviti kada je on raspoložen za maženje.

Nekoliko veselih pokreta repom i pokušaji da vam se popne u krilo su poprilično očigledni znaci. S druge strane ako imate zmiju kao kućnog ljubimca, sigurno znate da ona nema istu želju za fizičkom pažnjom kao pas. Pa opet svaka zmija je priča za sebe. Saznanje da li vaša ljubimica voli da se mazi ili ne, i kako to da na bezbedan način uradite bez potencijalnih uzgriza, može vam omogućiti da uživate u vremenu koje provodite zajedno.

DA LI ZMIJE VOLE DA SE MAZE?

Zmije u globalu govoreći ne vole da se maze, ali nekima od njih koje su navikle na ljude ne smeta ljudska interakcija. Zmije mogu osetiti vašu pažnju i nežnost kada ih mazite, ali osećaj nije istovetan onom koji osećaju druge pripitomljene životinje. Ako vaša zmija ne pokušava da se otrgne iz vaših ruku i ne preti vam svojim ugrizom, vrlo je moguće da joj ne smeta fizička pažnja. Međutim vrlo je teško za reći da se to njoj zapravo sviđa.

Tokom parenja zmije se mimoilaze i trljaju jedna o drugu, što nalikuje na maženje. Takođe i kada uklanjaju mrtvu kožu sa tela, ponašaju se slično. Dakle kada se naizgled maze, to ima određenu svrhu. Međutim i zmije znaju da uživaju kada leže na određenoj površini. Neki vlasnici zmija, naročito pitona tvrde da se njihove zmije obično nakon jela trljaju o njihove dlanove, pri čemu je razlog čišćenje lica ili nameštanje vilice nakon što se pomerala u toku jela.

KAKO MAZITI ZMIJU UKOLIKO ONA TO DOZVOLI?

Ako izgleda da vašoj ljubimici zmiji ne smeta da je mazite, nežno dodirivanje u umerenom obimu je u redu. Mnoge vrste zmija uživaće u laganoj masaži duž tela, dodirivanju temena glave o vaš dlan, nežnom češkanju stomaka, pa čak i grebuckanju po bradi. S druge strane ima i onih koje ne trpe ljudske dodire, i to bi trebalo da poštujete. Svaka zmija ima svoju ličnost i ako krene da vam izmiče ili proizvodi šišteći zvuk, potrebno je da je pustite. To je znak da joj je dosta bilo maženja. Bez obzira koji deo tela zmije želite da pomazite (glavu, telo, stomak) važno je da to bude pravac od glave ka repu. Suprotan smer nije ni malo prijatan zmiji i vrlo verovatno će se braniti ako pogrešite.

KADA NE TREBA MAZITI ZMIJU?

Postoje momenti kada nije preporučljiva razmena nežnosti sa vašom ljubimicom zmijom. Kada ona menja svoju kožu, tada je posebno osetljiva i treba je ostaviti na miru. Ako je tada budete mazili mogli biste joj prerano ukloniti staru kožu i slučajno je povrediti. Vreme obroka je takođe ono kada ne biste smeli da mazite svoju ljubimicu. Vaše prste zmija lako može pogrešno protumačiti kao svoj plen. Takođe ako je bolesna, treba je ostaviti da se oporavi pre prvog dodira.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group