Da li vazelin sme da se koristi za tretiranje ušnih grinja kod mačaka?

Da li ste možda primetili da vaša mačka u poslednje vreme odmahuje glavom i neprestano se češe po ušima?

Ako jeste, važno je da pogledate unutrašnji deo njenih ušiju i da proverite da tamo možda nema tamno smeđih naslaga koje podsećaju na talog od kafe. Ove male tačkice predstavljaju ušne grinje. Ovi paraziti vrlo često napadaju mačke, a osim toga se i vrlo brzo prenose sa jedne na drugu. Ova sićušna stvorenja žive na površini kože i hrane se kožnim uljima i ušnim voskom. Svojim prisustvom one uzrokuju ogromnu količinu svraba i nelagodnosti. Bez odgovarajuće intervencije, mačka će se nekontrolisano češati što će na kraju dovesti do stvaranja rana na koži.

Na svu sreću postoje kućni lekovi koji efikasno mogu da se izbore sa ušnim grinjama. Jedan takav lek je vazelin, kom svoje poverenje poklanja veliki broj vlasnika mačaka. Da, u pitanju je isti onaj vazelin koji se koristi za lečenje suve kože i iritacija. S druge strane mnogi vlasnici mačaka su zabrinuti da li je vazelin bezbedan za mačke, posebno ako ga one poližu sa svoje kože.

Kako možete da znate da mačka pouzdano ima ušne grinje?

Uobičajeno mačije ponašanje koje vam može ukazati na postojanje ušnih grinja je konstantno otresanje glave, kao što mačka obično čini nakon kupanja. Drugi pokazatelj je naginjanje glave na jednu stranu, kao pri pokušaju da nešto izbaci iz uha. Ako su ušne grinje već neko vreme tu i mačka datu oblast intenzivno češe, vrlo je verovatno da ćete primetiti otok u regiju uha.

Da li je vazelin efikasan protiv ušnih grinja?

Vazelin se već decenijama uspešno koristi za lečenje i ublažavanje tegoba na koži kod ljudi. On je napravljen od mineralnih ulja i voskova koji su formulisani za suvu kožu, iritacije i svrab. Osim toga on se uspešno koristi za lečenje opekotina i manjih posekotina. Zbog svojih lekovitih svojstava vazelin je postao popularno sredstvo za probleme sa kožom kod kućnih ljubimaca. Da biste koristili vazelin potrebno je da ga nanesete na zahvaćena područja kože. Njegova gusta supstanca će efikasno ugušiti grinje i navlažiti nadražene ušne školjke. Osim toga vazelin će ukloniti višak voska iz ušnog kanala, čime se eliminiše i izvor hrane za grinje.

Da li je vazelin bezbedan za mačke?

Vazelin je generalno bezbedan za upotrebu na koži mačaka i ne bi trebalo da izazove nikakve neželjene efekte. Njegova hidratantna svojstva pomoći će u ublažavanju svraba i upale izazvane ušnim grinjama. Vazelin je potrebno koristiti samo za spoljašnju upotrebu i mada manja količina neće naneti štetu mački, ako ga poliže sa kože, nikako ne bi smelo da dođe do konzumacije ove materije u većoj količini.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group