Da li su jaja bezbedan izbor hrane za psa?

Doručak je najvažniji obrok u toku dana, a jaja predstavljaju pristupačan i hranljiv izbor koji će vas držati sitima do ručka.

Međutim, ako vaš pas stoji kraj vas u nadi da ćete mu dati malo svoje kajgane, verovatno ste u dilemi da li smete to da uradite? Dilema je tu, jer ne znate da li su jaja bezbedna za pse. Kratak odgovor glasi: DA. Kuvana ili pečena, jaja su dobar izbor hrane za psa, i ujedno odličan dijetetski suplement.

PREDNOSTI HRANJENJA PSA JAJIMA

Jaja su puna proteina i bogata mnogim esencijalnim amino i masnim kiselinama, kao i vitaminima uključujući A i B12. Takođe, u sebi sadrže gvožđe i selen, pa samim tim donose brojne zdravstvene prednosti psima u rasponu od poboljšanja zdravlja kože i dlake, do jačanja zuba i kostiju. Jaja su iz ovih razloga čest sastojak koji se preporučuje svima onima koji pse žele da hrane domaćom hranom, a ne granulama. Međutim, jaja ne bi trebalo da budu primarni izvor proteina za pse. Trebalo bi ih konzumirati u umerenoj količini, odnosno kao dodatak ishrani.

KAKO PONUDITI PSU JAJA?

Iako su dakle jaja bezbedna za psa, način na koji ih spremate za sebe možda nije najbolji izbor za vašeg ljubimca. Ako pripremate jaja sa lukom, to je obrok koji nije bezbedan za psa, jer je luk namirnica toksična za pse. S druge strane, prekomerna količina unosa jaja u organizam može da dovede do gojaznosti, jer jaja u sebi sadrže masti. Ali, ukoliko vaš ljubimac ima stomačnih tegoba, jaja mogu da budu dobro rešenje.

OPASNOSTI ZA PSE KADA SU JAJA U PITANJU

Istorijski gledano, divlji psi su bili u stanju da pojedu ptičija jaja, sirova i sa ljuskom, bez ikakvih problema. Međutim, tako nešto se ne preporučuje pripitomljenim psima. Konzumiranje sirovih ili nedovoljno kuvanih jaja, kao i ljuske jajeta može dovesti do problema sa varenjem i opasnosti od zaražavanja salmonelom.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group