Da li se sijamske mačke dobro slažu sa psima?

Imati u svom domu i mačku i psa zaista je jedinstveno iskustvo.

Obe ove vrste životinja su predivne svaka na svoj način, ali je ponekad priličan izazov naučiti ih da žive u harmoniji. Možda u svom posedu već imate psa i već duže vreme razmišljate o tome da nabavite sijamsku mačku. Međutim, moguće je da se pitate da li će se ova ljupka rasa slagati sa vašim dugogodišnjim prijateljom.

Imamo dobru vest za vas: poznato je da se sijamske mačke dobro slažu sa psima. Zbog svojih društvenih karakteristika i ličnosti koja više nalikuje na pseću nego na mačiju, ove mačke su pune energije i uživaju u druženju sa drugim kućnim ljubimcima. Svaki pas koji je po prirodi društven vrlo lako može postati najbolji prijatelj sa sijamskom mačkom.

Osim što su vrlo razigrane i interaktivne, sijamske mačke su i vrlo nežnog karaktera što će vam olakšati njeno upoznavanje sa vašim psom. Međutim, postoji nekoliko faktora koje morate uzeti u obzir pre nego što ove dve vrste stavite pod isti krov. Budući da su sijamske mačke i psi teritorijalne životinje, u početku bi moglo biti malo turbulentno kada su jedno kraj drugog. Prvi susret bi mogao dovesti do toga da obe vrste ispolje agresivno ponašanje, iako mi zaista neće dugo trebati da se sprijatelje.

Takođe, trebalo bi da uzmete u obzir i rasu psa, jer se neće svi psi dobro slagati sa mačkama, nezavisno od toga da li je u pitanju sijamska ili neka druga. Lovački psi su oni koji su obučeni da love sitne životinje, pa bi vrlo lako mogli pomešati sijamsko mače sa svojim plenom.

Osobine koje bi pas morao da poseduje kako bi se slagao sa sijamskom mačkom:

  • Pas mora biti voljan da deli svoju teritoriju sa drugim kućnim ljubimcem
  • Pas po prirodni ne bi smeo da bude agresivan
  • Pas bi morao da bude društven i poslušan
  • Pas bi trebalo da je prošao obuku i da reaguje na vaše komande

Šta vam je potrebno za mačku kada je donesete u njen novi dom?

Od suštinske je važnosti da mački obezbedite prostor u kom će se osećati bezbedno kada je unesete u svoj dom. Budući da imate psa u kući, moraćete joj omogućiti da pobegne od njega, kada nije raspoložena za druženje. Ono što vam pritom može poslužiti je kula za mačke na više nivoa, kojoj pas neće imati pristup. Takođe, različite police na zidu su dobra opcija, kao i vrata za mačke kroz koja pas neće moći da prođe.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group