Da li se mačke vole da im nudite vodu u vidu kockica leda?

Znamo svi koliko je hidratacija organizma važna.

Ovo se odnosi i na ljude, ali i na životinje i biljke. Sa zimom na pragu, ono što većina previdi je da je i tokom tih meseci važno ostati hidriran. Iako će nesumnjivo vašem organizumu biti potrebno više vode tokom leta, zimi se vrlo lako može dogoditi da osetite glavobolju ili mučninu jer niste uneli dovoljno vode. Ističemo ponovo, ovo važi i za vaše kućne ljubimce, među kojima su mačke možda i najizazovniji “protivnici”, jer ne vole vodu. Koji su dakle najbolji načini da mačka ostane hidrirana?

Da li bi joj se možda svidele kockice leda, kao zamena za klasičnu vodu?

Na svu sreću većina mačaka voli hladnu vodu, tako da su kockice leda dobar potez s vaše strane. Ali, trebalo bi da imate u vidu da kockice leda ponuđene mački, imaju i svojih nedostataka. Naime, mačke su vrlo radoznala stvorenja, a ponekad ih ta radoznalost može uvaliti u nevolju. Možda ste primetili da vaša mačka s interesovanjem posmatra vaš koktel s kockicama leda u njoj, pa čak i da pokušava da ih dohvati šapom ili jezikom. Možda vam je to dalo ideju da dodate par kockica leda njenoj posudi sa vodom, kako biste je podstakli da pije više tečnosti u toku zime.

Međutim, ako dozvolite svojoj mački da se igra sa kockicama leda, to bi moglo da izazove nezgode u vašem domu. Razbacane kockice leda, se lako pretvaraju u male lokve u vašem dnevnom boravku, a one mogu biti odgovorne za padove vaših članova porodice. Takođe, prema savetu veterinara trebalo bi izbegavati davanje velikih komada leda mačkama jer to može da dovede do oštećenja zuba, uznemirenog stomaka i potencijalnog gušenja. Ukratko: kockice leda su bezbedne za mačke u manjem izdanju i pod nazdorom.

Dodatna prednost kockica leda

Iako deluju kao da se mogu zabaviti sa svim što im se nalazi u okolini, mačke koje većinom borave u kući mogu biti sklone dosadi. To ne bi bilo čak ni toliko strašno da ona ne vodi ka depresiji i destruktivnom ponašanju. Jednostavan trik kojim se možete poslužiti da biste zabavili svoju ljubimicu su kockice leda. Osim što će ih hidrirati, kockice leda će ujedno i zabaviti vašu mačku.

Alternative kockicama leda

Iako su kockice leda jeftino i pristupačno rešenje, ne morate se oslanjati samo na njih da biste podstakli vašu ljubimicu da pije vodu. Neke vrlo zbogne alternative njima su:

  • Ohlađena posuda za vodu - bezbedno rešenje koje ne oštećuje zube i ne izazova gušenje
  • Domaće smrznute poslastice – ako vaša mačka voli tunjevinu ili pasirane banane, od njih možete da joj napravite vrlo ukusne smrznute poslastice

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group