Da li psi smeju da jedu pastu?

Sigurno se sećate scene iz Maze i Lunje kada ovaj zaljubljeni par deli tanjir paste.

Nema sumnje da ste pomislili kako neodoljivo izgledaju, pri čemu verovatno niste ni razmišljali o tome da li testenina dobar izbor hrane za pse. Pa, ispostavlja se da odgovor na ovo pitanje i nije baš kristalno jasan. Dok neki veterinari kažu da je sasvim u redu da vaš pas pojede umerenu količinu paste, drugi se sa tim ne slažu. Količina testenine i njeni sastojci igraju pri ovoj odluci važnu ulogu.

DILEMA – DA LI PSI SMEJU DA JEDU PASTU?

Obična testenina, kuvana ili nekuvana, je obično bezopasna za pse. U najvećem broju slučajeva testenina se pravi od jednostavnih sastojaka kao što su jaja, brašno i voda. Ovi sastojci su u principu bezbedni za pse. Sveži i praškasti oblici belog i crnog luka, s druge strane, nisu. Oni sadrže toksin koji može izazvati ozbiljne komplikacije sa zdravljem psa. U tu kategoriju spadaju još i vlašac i praziluk. Kada ih psi pojedu, dolazi do oštećenja njihovih crvenih krvnih zrna, a kada su ona uništena na scenu stupa anemija. Ovo napominjemo iz razloga što su crni i beli luk uobičajeni sastojci preliva za pastu. Osim toga psi su osetljivi i na nekoliko drugih biljaka i začina koji se koriste prilikom pravljenja sosova za testeninu. Od veće količine soli psi mogu dobiti vrtoglavicu, glavobolju i napade. Origano je takođe toksičan za pse. S druge strane, bosiljak i biber su bezbedni u malim količinama. Sir je još jedan popularan sastojak preliva za pastu, a on u većim količinama može da dovede do problema sa srcem i radom creva kod pasa.

KOJA KOLIČINA PASTE JE BEZBEDNA ZA PSE?

Hranjenje psa testeninom bez preliva u manjim količinama može biti zdravo za vašeg ljubimca. Ako vam par rezanaca padne na pod dok spremate večeru i vaš pas ih pokupi, nema razloga da budete zabrinuti. Ako vaše dete odluči da iz svog tanjira da vašem psu malo paste, ni to nije povod za brigu. Međutim, ako pas često ima običaj da vam izmami testeninu dok je spremate za svoju porodicu, to može dovesti do pojave gojaznosti. S druge strane ova pojava je povezana sa bolestima srca, visokim krvnim pritiskom i problemima sa disanjem. Prekomerna težina utiče i na zdravlje zglobova i mišića. Dakle, u vrlo malim količinama i vrlo retko, pasta bez sosa može da bude ponuđena psu. Više od jedne šolje testenine u jednom nedeljno nije preporučljivo.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group