Da li psi smeju da jedu kupine?

Večita dilema vlasnika pasa je ona koja se tiče davanja hrane za ljude psima.

Šta je dozvoljeno, a šta ne? Zaista je teško odoleti molećivom psećem pogledu, koji vas ubeđuje da mu krišom ispod stola ponudite sve ono što jedete. Ali, kao što sigurno znate, dobar deo ljudske hrane je toksičan za pse. Danas rešavamo misteriju vezanu za kupine. Da li su ove letnje poslastice bezbedne za pse?

Generalno govoreći, bilo koju vrstu voća za koju se zna da je bezbedna za pse, trebalo bi nuditi svom ljubimcu umereno, jer prekomerna količina može izazvati dijareju, povraćanje i probleme sa varenjem. Voće spada u kategoriju ugljenih hidrata, a njih bi u psećoj ishrani trebalo da bude vrlo malo. U idealnom slučaju ugljeni hidrati koje bi pas trebalo da konzumira su oni u pirinču i žitaricama.

Dakle, šta je sa kupinama – da li psi smeju da ih jedu?

Zapravo, DA! Kupine su savršeno bezbedne za pse, a budući da su pune vitamina A, B, C, E i K, ne oklevajte da mu ih ponudite, kada pravite svoj omiljeni smoothie. Hranljivi sastojci u kupinama poboljšavaju funkcije imunološkog sistema kod pasa, povećavaju nivo njihove energije, smanjuju upale i drže hormone u ravnoteži. Iako su dakle, savršeno bezbedne i poželjne u psećoj ishrani, više od nekoliko bobica dnevno ne bi trebalo da se prekoračuje.

Na koji način psu ponuditi kupine?

Najvažnije od svega je da su kupine dobro oprane i kao takve ponuđene psu. Možete mu dati nekoliko bobica da proba iz vaše ruke ili ih dodati njegovoj hrani. Neki psi vole smrznute varijante kupina, što može biti savršen način da se rashlade u toku vrelih letnjih meseci. Ako vaš pas voli jogurt ili nemasni sir, takođe možete pokušati da pomešati kupine sa ovim mlečnim proizvodima. Važno je da kupine ne mešate sa proizvodima koji u sebi sadrže šećer, jer to može negativno uticati na njihovo zdravlje. U tom pogledu džem od kupina nije dobra opcija.

Druge voćke koje su bezbedne za pse:

  • Jabuke, banane, borovnice, trešnje, brusnice, mango, narandže, ananas, maline i jagode  – bez semenki, kore, koštica i u malim količinama

Ž.J.

 

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group