Da li psi smeju da jedu kukuruz?

Kukuruz je osnovna namirnica mnogih kultura i kao takva česta je na trpezama širom sveta.

Iako sigurno strogo vodite računa o tome šta dajete vašem psu da jede, s vremena na vreme verovatno pomislite da bi mu prijao zalogaj ili dva ljudske hrane. Da li biste mogli da mu ponudite kukuruz, na primer? Budući da leto polako, ali sigurno dolazi i da ćete želeti sa svojim ljubimcem da uživate na otvorenom, dobro bi vam došao odgovor na ovo pitanje, ako poželite da pripremate kukuruz na roštilju.

Kratak odgovor glasi DA. Psi mogu da jedu kukuruz, ali samo određene vrste, kao što je šećerac i najvažnije od svega u umerenim količinama. Kukuruz ne može da nanese nikakvu štetu vašem ljubimcu, ako ga povremeno pojede u manjoj količini. Zapravo, većina vrsta kukuruza ima u sebi prirodan šećer koji je dobar za pse. Kukuruz je bogat proteinima, ugljenim hidratima, vlaknima i antioksidantima, što ga čini odličnim načinom za povećanje nutritivne vrednosti hrane koju pas jede. Užine poput kukuruza, koje u sebi imaju dosta vlakana mogu pomoći u suzbijanju apetita. To bi značilo da kukuruz može učiniti da se pas oseća sito satima, što može pomoći u borbi protiv gojaznosti.

Da li psi smeju da jedu klip kukuruza?

Ono što važno istaći je da klip kukuruza morate držati podalje od vašeg ljubimca. Iako može izgledati kao zabavna kombinacija poslastice i igračke, ovi klipovi se prilično lako lome i većina pasa nema problema sa tim da ih sažvaće, međutim vrlo se teško gutaju i vare. U tom pogledu vrlo lako može doći do blokade u crevima, što zahteva pomoć veterinara, a neretko i operaciju. Ako sumnjate da je vaš pas progutao komad klipa kukuruza, obratite pažnju na to da li je izgubio apetit ili ima nagon za povraćenjem i obratite se veterinaru.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group