Da li mačke znaju kada smo tužni?

Mačke su vrlo inteligentna stvorenja i one su vremenom naučile kako da bolje razumeju svoje vlasnike.

Naime, one koriste sva svoja čula kako bi shvatile šta želite od njih i u isto vreme da bi komunicirale sa vama. Možda ste se nekad zapitali, da li vaša mačka zna šta trenutno osećate? Da li ona može da shvati kada ste tužni?

Naime, psi su pripitomljeni mnogo pre mačaka i samim tim imaju prednost u pogledu razumevanja ljudskih osećanja. Samim tim, mačke nisu u potpunosti krive za svoju lošu reputaciju u pogledu povezivanja sa ljudima. Ali, od kad su počele da žive sa nama, mačke su naučile dosta toga o ljudima. Zapravo, što više vremena provodite sa svojom mačkom, ona ima više priliku da vas upoznaje i prepoznaje kako se osećate u trenutku.

Da li mačke mogu da osete tugu?

Odgovor je: možda. Koliko god želeli da vodimo jasan razgovor sa našim mačkama, to nažalost nismo u stanju. Dakle, ne možemo sa sigurnošću reći šta one misle ili osećaju. Međutim, one jesu po prirodi radoznale i koriste tragove iz svog okruženja da otkriju šta se oko njih dešava. Na više načina mačke tumače ljudska osećanja, a među najčešćim su:

Mirisi – Mačke koriste čulo mirisa da identifikuju svoje vlasnike. Kada smo tužni, naše telo ispušta određene mirise, takozvane feromone koji signalizuju mačkama kako se osećamo. Zajedno sa drugim ljudskim oblicima ponašanja, mačka vremenom može da poveže ove mirise sa ljudskom tugom.

Vizuelni tragovi – Istraživanja pokazuju da je mačkama uprkos njihovom besprekornom vidu teško da prepoznaju ljudska lica. Moglo bi se reći da im svi izgledamo slično. Međutim, ono što mačke mogu da uoče je naš pogled. One posmatraju naše oči i koriste to da procene kako se osećamo.

Ljudski glas – Mačke su itekako sposobne da razlikuju ljudska emocionalna stanja na osnovu tona glasa. One vrlo dobro znaju zahvaljujući vašem glasu da li ste srećni, ljuti ili tužni.

Kako mačke tumače ljudske emocije?

Ako vaša mačka stoji nepomično i gleda u vas dok plačete, razlog ovakvom ponašanju je taj što pokušava da utvrdi šta se događa. Ona možda ne razume ljudski plač, ali će joj on poslužiti kao dodatni trag uz vaše druge oblike ponašanja. Mačke možda ne mogu da shvate da su ljudi tužni na isti način na koji mi tumačimo tugu, ali je znati da to nije vaš uobičajeni oblik ponašanja. U najvećem broju slučajeva, mačke će pritrčati da uteše svoje tužne vlasnike skačući im na krilo ili se trljajući o njih.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group