Da li mačke vole vodu u pokretu?

Čini se da mačke nikad ne prestaju da nas oduševljavaju svojim čudnim hirovima i sklonostima.

Ako ste nekad zatekli vašu mačku kako netremice gleda u slavinu u kupatilu ili kuhinji i šapama udara vodu koja iz nje teče, možda vas je to navelo da se zapitate – zašto mačke vole vodu u pokretu?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih su mačke fascinirane vodom koja teče:

Mačke instinktivno traže svežu tekuću vodu – Iako nam se čini da mačke nisu naročiti ljubitelji vode, one znaju kako da sebi obezbede dovoljno hidratacije u toku dana. Naime, kako se ispostavlja mačke su instinkt za traženjem sveže tekuće vode nasledile od svojih predaka. Ovo je jako pozitivno jer ustajala voda može u sebi da sadrži bakterije i druge štetne organizme, dok je s druge strane tekuća voda većinom čista.

Zvuk vode koja teče je privlačan mačkama – Budući da su po prirodi vrlo radoznale, ne čudi što mačke ne mogu da odole kada čuju zvuk tekuće vode. Sve su šanse da će ta radoznalost vašu mačku navesti čak nekoliko puta u toku dana da dotrči do slavine, kada čuje da na njoj puštate vodu.

Posuda s vodom nije praktična zbog mačijih brkova – Još jedan od razloga zbog kojih mačka više voli vodu koja teče od one u njenoj posudi je taj što kada iz nje pije, ona obično pokvasi svoje brkove, a to nije nešto u čemu uživa. Ove male „antene“ su vrlo osetljive i pomažu mačkama da prikupljaju informacije iz svog okruženja, a voda na njima im to onemogućava.

Posuda sa vodom se nalazi na pogrešnom mestu – Možda ste se zapitali zašto vaša mačka odbija da pije iz svoje posude za vodu i umesto toga bira vodu iz slavine. Razlog bi mogao da bude taj što ste posudu stavili na loše mesto. Ako je ona u nekom uglu, mačka joj neće ni prići, jer je njoj bitno da u svakom trenutku može da posmatra svoju okolinu. Ako je okrenuta ka uglu, ona se oseća ugroženo i ranjivo pred potencijalnom opasnošću.

Voda koja teče je lakše uočljiva – Mačke imaju neverovatnu sposobnost da detektuju i najmanji pokret u prostoru, uključujući i kretanje vode. Za razliku od vode u posudi koja može da prođe nezapaženo, tekuća voda je vidljivija i samim tim zanimljivija.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group