Da li mačke vole mleko ili vodu?

Ljubitelji mačaka su u večitoj dilemi po pitanju toga da li je njihovim ljubimicama poželjno davati mleko.

Svi crtani filmovi koje ste kao dete gledali, prikazuju mačke kako se oblizuju dok prilaze posudi sa mlekom. Tu sliku je teško izbaciti iz glave i razmišljati u drugom pravcu. S druge strane znate isto tako i da mačke nisu naročiti ljubitelji vode, pa se postavlja pitanje šta joj ponuditi kada je žedna?

Šta mačke više vole mleko ili vodu?

Baš kao i ljudima, mačkama je potrebna adekvatna hidratacija da bi bile zdrave i aktivne. Vrsta tečnosti koju konzumiramo može uticati na naše zdravlje, što znači da obična voda mora da bude vaš prvi izbor kada ste žedni, a nikako gazirani sokovi i slične tečnosti. Ali, šta je sa mačkama? Možda ćete pomisliti da će mačke više uživati u mleku zbog njegove slatkoće i da zbog toga više njega preferiraju nego vodu. Međutim, mačke nemaju iste receptore za ukus poput ljudi, što znači da njima slatkoća mleka ne predstavlja nešto značajno.

Istina je da većina mačaka uživa u mleku zbog sadržaja masti u njemu, a ne zato što im se previše sviđa njegov ukus ili što ga prirodno konzumiraju. Jer ono što je važno da znate je da odraslim mačkama nije potrebno mleko kao deo svakodnevne ishrane. Izuzetak od ovog su mačići, do 4 nedelje starosti kojima je neophodno majčino, a ne kravlje mleko. Nakon što se odvoje od majke, oni ne moraju da konzumiraju mleko. Ono što je najvažnije u celoj priči je to da mleko ne donosi nikakve zdravstvene prednosti mačkama. Zapravo, ako mačka često konzumira punomasno mleko ona će najverovatnije imati dijareju. Drugim rečima, mačke su netolerantne na laktozu koja se nalazi u mleku.

Iako će vaša mačka možda uživati u ispijanju mleka, te porcije bi trebalo da budu vrlo retke i umerene. Postoje podaci da su brojne mačke imale velikih problema sa radom creva jer su redovno konzumirale mleko. S druge strane, iako ne uživaju u ritualima kupanja, jer ne podnose da im je dlaka natopljena vodom, mačke obično vole vodu.

Alternative mleku i vodi

Ako ste zabrinuti zbog činjenice da vaša mačka ne pije dovoljno vode, a želite da izbegnete da joj dajete mleko, najbolja alternativa je bujon od pilećih kostiju. Nema mačke koja će mu odoleti. Mlađe mačke, one koje su tek odvojene od majke mogu imati koristi od kozijeg mleka, koje je manje masno nego kravlje. Takođe, na ovoj listi je i voda koja se nalazi u konzervi tunjevine. Mačke obožavaju tunjevinu, a voda u kojoj se ona nalazi može da bude dobar izbor za njenu hidrataciju. Međutim, potrebno je da izbegavate tunjevinu u ulju.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group