Da li mačke vole mačije rančeve?

Putovanje sa mačkom može da bude vrlo uzbudljivo iskustvo i za nju i za vas.

Na ovaj način dobijate jedinstvenu priliku da ojačate svoju emocionalnu vezu, dok ujedno uživate u pogledu na prirodu koja se oko vas nalazi. Postavlja se pitanje kako na bezbedan način povesti mačku na putovanje? Jedna od opcija koja vam se pruža je nošenje vaše ljubimice u mačijem rancu. Međutim, mnogi vlasnici sumnjaju u bezbednost ovih rančeva, a ujedno su i zabrinuti da li će se ovakvo nešto svideti njihovim mačkama.

Da li su rančevi za mačke bezbedni?

Da, generalno gledano mačiji rančevi su bezbedna opcija. Glavna svrha ovog ranca je da se pobrine za bezbednost vaše mačke dok idete sa njom u šetnju po prirodi. Ostale karakteristike koje proizvođači uzimaju u obzir su udobnost vlasnika dok ga nosi, ali i mačke dok je u rancu. Ono što najviše zabrinjava vlasnike mačaka je to da li ovi mali skučeni prostori obezbeđuju mačkama dovoljnu cirkulaciju vazduha? Ovo je posebno važno ako ste planirali da idete u duge šetnje tokom leta.

Kao prvo, najvažnije je da odaberete pravu veličinu ranca za mačke. Budući da nisu sve mačke iste veličine, potrebno je da se pobrinete za to da ste pronašli dovoljno velik i udoban ranac za svoju ljubimicu. Osim toga nisu ni svi rančevi istog kvaliteta. Ako želite da i vama i vašoj mački putovanje bude prijatno nemojte da štedite na kvalitetu. Ranac bi trebalo da ima čvrsto dno i jake kaiševe, kao i dovoljno velike rupe za cirkulaciju vazduha i prozirne površine za gledanje.

Međutim, rančevi su tako dizajnirani da samo donekle mogu da se pobrinu za to da vašoj mački bude udobno. Ostalo je na vama. S vremena na vreme u toku šetnje je zaista neophodno da zastanete i proverite kako je vašoj ljubimci u njenom novom rancu. Trebalo bi imati na umu da će prvo ovakvo putovanje mački sigurno biti stresno, zbog čega su pauze za hranu, vodu i maženje zaista neophodne.

Na samom kraju, važno je da uzmete u obzir temperament svoje mačke. Neke mačke su po prirodi avanturiste i neće im smetati da uđu u ranac i uživaju u slikovitom prizoru, tokom vaših zajedničkih putovanja. Drugima bi međutim ovo iskustvo moglo da bude suviše traumatično. Nikad ne bi trebalo da prisiljavate svoju mačku da uđe u ranac ako ne želi.

Zašto se mačkama dopadaju mačiji rančevi?

Mačke vole male i skučene prostore u koje mogu da se uvuku. „Ako mogu tu da se uvučem, ostajem tu“ – je verovatno najpoznatiji mačiji moto. Svaka mačka će se instinktivno sklupčati u malom prostoru poput kutije ili ranca za mačke pre svega jer se na takvim mestima oseća sigurno. Osim toga mali prostori pružaju toplinu, a mačke su veliki ljubitelji toplih prostora. Budući da je ranac udobna alternativa kutiji za cipele, vašoj mački bi mogao biti interesantan.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group