Da li mačke vole fontane?

Većina domaćih mačaka je poznata po tome da ne voli preterano svoje posude sa vodom.

Ali, u isto vreme najveći broj njih ne može da odoli fontanama. Ali, zašto su mačke tako fascinirane fontanama? Da bismo to otkrili trebalo bi prvo da saznamo zašto su one tako izbirljive kada je voda u pitanju. Naime, čini se da mačke imaju prilično visoke standarde kada je u pitanju kvalitet vode koju žele da piju. Njihovi vlasnici moraju biti zaista pronicljivi da bi razumeli zašto je to tako.

Zašto mačka izbegava svoju posudu sa vodom?

Mačke su stvorene da dobijaju dovoljnu količinu vode od živog plena – Većina domaćih mačaka koje ne vole da piju vodu iz svojih posuda je ovu sklonost nasledila od svojim dalekih predaka. Divlje mačke sebi vrlo uspešno obezbeđuju dovoljnu hidrataciju jedući živ plen, a putem gena ova karakteristika se prenela i na vašu mačku. Međutim, budući da domaće mačke ne love, već im je hrana servirana, njima je zaista potrebno da piju dovoljno vode.

Mačke ne vole stajaću vodu – Voda koja “miruje” je idealno tlo za razmnožavanje bakterija, a vaša mačka to instinktivno zna. Većina vlasnika ima običaj da svakodnevno svojim mačkama sipa svežu vodu u njihove posude, ali ima i onih koji to zaboravljaju. Mačke ustajalu vodu ne smatraju privlačnom i u tom će pogledu potražiti drugi izvor da utole žeđ.

Mačke ne vole kada im se brkovi pokvase – Sigurno znate da su mačiji brkovi osetljivi. Ove male sitne dlačice nalik antenama su mačkama veoma važne jer im služe da lakše snalaženje u okolini. Kada se pokvase brkovi gube privremeno svoju funkciju i to je razlog zbog kog mačke izbegavaju posude sa vodom.

A zašto mačke vole fontane?

U svetu mačaka, tekuća voda je mnogo zanimljivija od stajaće. Kretanje vode u potoku deluje poput hipnoze na mačke i pokreće njihov predatorski nagon. Budući da će mačka izbegavati da pije vodu iz svoje posude, kada oseti žeđ ona neće odoleti vodi iz fontane. Budući da se ta voda kreće, ona mačke asocira na nešto čisto i sveže. Samim tim ako želite da navedete svoju mačku da pije više vode, možete potražiti male fontane za mačke koje su posebno dizajnirane za tu svrhu. Vaša mačka će je bez sumnje obožavati.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group