Da li mačke smeju da jedu jagode?

Pravili ste voćni smoothie i vaša mačka vam se pridružila na kuhinjskom pultu.

Držeći u rukama jagode bili ste u iskušenju da joj date da ih proba. Međutim, onda vam je prošlo kroz glavu – da li je bezbedno mačkama dati jagode? Dobre vesti – DA, vašoj mezimici možete da date jagode. One nisu toksične za mačke, pa ukoliko je vaša mačka znatiželjna slobodno joj možete ponuditi jednu jagodicu. Međutim jagode ne bi trebalo da se često nalaze u mačijoj ishrani, niti da mačkama budu date u većim količinama. Najbolje je dakle – povremeno i umereno konzumiranje.

Mačkama zapravo nije potrebno ništa osim životinjskih proteina da bi napredovale. One nemaju receptore ukusa za slatkoću, s toga većina mačaka neće ni biti naročito zainteresovana da jede jagode. Ako joj se nekim slučajem svide, treba da imate na umu da su mačke mesožderi i da ne vare šećer na isti način poput ljudi. Previše šećera može dugoročno kod mačaka da prouzrokuje dijabetes.

KAKO NA BEZBEDAN NAČIN PONUDITI MAČKI JAGODE?

Kada želite da jagode ponudite svojoj mački, ovaj postupak bi trebalo da bude ograničen na svega par zalogaja. Jagode treba posmatrati kao poslasticu a ne kao izvor hrane ili zamenu za obrok. A budući da poslastice treba da čine svega 10% dnevnih potreba vaše mačke, to znači da im je jedna jagoda sasvim dovoljna. Budući da jagode sadrže više šećera nego prosečne poslastice na bazi mesa, ne bi trebalo da prelazite ovu meru.

Takođe ono što bi trebalo da imate na umu je da je probavni sistem svake mačke drugačiji i da uvođenje nove hrane može izazvati stomačne tegobe, dijareju ili povraćanje. A pre nego što date vašoj mezimici jagodu, operite je, uklonite peteljku i lišće i isecite je na manje komade koje će joj biti lako da sažvaće.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group