Da li mačke plaču kada su tužne?

Možda ste razmišljali o tome da li će vaša mačka pustiti suzu ako vas predugo nema kod kuće.

Ili još gore od toga, ako večera kasni. Iako mačke ne ispuštaju suze kao ljudi, one itekako znaju da izražavaju svoju bol i tugu. Vaša mačka možda neće pustiti suzu zbog jedne poslastice manje, nego što joj obično dajete, ali će biti vrlo tužna kada je usamljena ili ako oplakuje člana svoje porodice.

Da li mačke ispuštaju suze kada ih nešto boli?

Mačke ne ispuštaju suze ni kada ih nešto boli, ni kada su tužne. Bez obzira da li vaša ljubimica doživljava fizičku ili emocionalnu bol, ona neće ispustiti suzu već će se vokalno oglasiti. Zvuk mačijeg plača je obično duži od njenog klasičnog mjaukanja i nižeg je tona u odnosu na njeno svakodnevno oglašavanje.

Kako možete da znate da je vaša mačka tužna, ako ne plače?

Kada su tužne mačke se oglašavaju vokalno, skrivaju od ljudi, manje jedu, više spavaju i pokazuju manji nivo aktivnosti uopšte. Takođe, njihove navike u pogledu korišćenja kutije sa posipom bi se mogle promeniti. S druge strane suzne oči kod mačke nisu znak tuge ili bola. Obično mačka plače (ispušta suze) ako ima neki medicinski problem poput konjuktivitisa, začepljenog suznog kanala i neke infekcije oka. Ako primetite da vaša mačka ispušta suze, preporučljivo je da je što pre odvedete kod veterinara na pregled.

Šta znači kada vaša mačka bolno mjauče?

Mjaukanje nije prvi izbor mačke kada je u pitanju njena komunikacija sa pripadnicima svoje vrste. Umesto toga, one koriste mirise, govore tela i dodire kada žele da se sporazumeju međusobno. Ako vaša mačka bolno mjauče to znači da želi vama da se obrati. Razlozi koji je na to mogu navesti su:

Anksioznost – Moguće je da vaša mačka pati za vama kada niste kod kuće, ali i da na nju utiču promene u rutini na koju je navikla.

Oplakivanje – Mačke su osećajna stvorenja i ako ste nedavno izgubili člana porodice za kog je vaša ljubimica bila vezana, verovatno ćete biti svedok njenog bolnog oplakivanja date osobe.

Artritis – Procenjuje se da preko 95 % mačaka starijih od 10 godina pati od artritisa. Dakle, ako imate stariju mačku, vrlo je moguće da je njen bolan plač povezan sa prisustvom boli.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group