Da li mačke mogu da budu neme?

Većina vlasnika mačaka se slaže u jednom: ove krznene loptice znaju da budu vrlo glasne.

Međutim, neke mačke znaju da budu prilično tihe. Možda je to slučaj i sa vašom ljubimicom, zbog čega ste se i zapitali “da li mačke mogu da budu neme?”. Da li je normalno da neke od njih uopšte ne mjauču?

Ali, kao prvo – zašto mačke mjauču?

Osnovni način komunikacije mačaka kako sa ljudima tako i sa pripadnicima svoje vrste jeste majukanje. Vaša mačka će mjaukati kada želi da vas pozdravi, zatraži hranu, vodu ili vašu pažnju. Takođe, kada oseti da nešto nije u redu, ona će se vokalno oglasiti. Kada žive sa ljudima, mačke shvataju vrlo brzo da im mjaukanje može obezbediti ono što im je potrebno od njihovih vlasnika.

Veruje se da je mjaukanje naučeno ponašanje mačaka. Dok su još kraj majke, mačići mjauču kada su gladni i kada im je hladno. Međutim, kako rastu, oni imaju tendenciju da svoje mjaukanje “rezervišu” samo za ljude. Iz tog razloga zapravo ćete vrlo retko čuti da se mačke mjaukanjem obraćaju jedna drugoj. Dakle, svakodnevno mjaukanje vaše mačke je njen način da ćaska sa vama.

A da li mačke mogu da budu neme?

Mačke mogu postati neme iz nekoliko razloga. Ako do juče vrlo brbljiva mačka iznenada izgubi svoj glas, tišina može biti povezana sa medicinskim problemom. Ukoliko je to slučaj sa vašom mačkom, preporuka je da je što pre odvedete kod veterinara. Stanja koja dovode do toga da mačka izgubi glas:

Oštećene glasne žice – Ukoliko dođe do ovog medicinskog problema, on može da ostavi velike posledice na vašu mačku. Ako su mački oštećene glasne žice njena sposobnost pravljenja zvukova je tada znatno smanjena ili u potpunosti eliminisana, što može biti zastrašujuće iskustvo. Iako postoji operacija u ovakvoj situaciji, nema garancije da će mačka povratiti svoj glas.

Respiratorna bolest -  Respiratorna infekcija može biti zaista neprijatno iskustvo za mačku. Ona može dovesti do zaista teškog stanja kod mačke, pa čak i učiniti da ona postane nema. Na svu sreću, ako se ova infekcija na vreme otkrije, veterinar može prepisati lekove mački koji će joj pomoći da povrati svoje zdravlje.

Preterano aktivna štitna žlezda – Hipertireoza se javlja kod mačaka kada njihova štitna žlezda proizvodi previše hormona. Simptomi koji ukazuju na ovo stanje mogu varirati do gubitka težine, preko prekomernog apetita, do nemira i agresivnog ponašanja. U nekim slučajevima mačke mogu da zaneme ili da imaju promukao glas.

Polipi i grudvice u grlu – Ove izrasline u grlu ne samo da mogu da utiču na mogućnost mačke da proizvodi zvuke već mogu biti i smrtno opasne. Ako se ne uoče i ne leče na vreme, one mogu izazvati respiratorne probleme koji se manifestuju u obliku kašljanja i otežanog disanja.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group