Da li mačke bez dlake vole vodu?

Mačke bez dlake se smatraju zaista jedinstvenim stvorenjima na svetu.

Iako su mnogim ljudima one odbojne baš zbog činjenice što nemaju dlaku na sebi, ove mačke su izuzetno zabavne i odane svojim vlasnicima. Budući da nemaju dlaku, ili je imaju vrlo malo, njima je neophodna redovna nega kako bi njihova osetljiva koža ostala zaštićena. Dakle, nije reč o njihovoj navici da se vrlo temeljno same neguju, već o kupanju.

Ovim mačkama je potrebna pomoć njihovih vlasnika kako im koža ne bi postala suviše masna, pri čemu je važno redovno korišćenje krema za sunčanje, hidratantnih losiona, kao i specijalno formulisanih sapuna i šampona. Budući da je ove mačke potrebno češće kupati od ostalih, većina njih je razvila toleranciju prema sedenju u kadi. S toga ćete ih vrlo često videti kako mirno podnose ritual kupanja.

Ali, da li ove mačke vole kupanje?

Kada čuju izraz “bez dlake”, mnogi zamišljaju ove mačke kao male vanzemaljce koji okolo šetaju bez i jedne dlake na sebi. Nasleđena mutacija u njihovim folikulama čini da ove mačke nemaju dlaku na sebi, pri čemu se jasno vide svi naborani delovi na njihovoj koži. Postoji više vrsta mačaka bez dlake, ali je sfinks svakako najpopularnija rasa u ovoj kategoriji. Mnogi takođe smatraju da budući da ove rase nemaju dlaku, one ne moraju tako predano da se neguju dok je zapravo realnost sasvim suprutna. Nedostatak dlake čini njihovu kožu masnijom i kao takvu pravim magnetom za prljavštinu.

Dok će običnim kućnim mačkama kupanje biti potrebno samo povremeno ako se baš negde jako upraljaju i ne uspeju same da se očiste, veterinari preporučuju da se rase bez dlake kupaju jednom nedeljno. Takođe, prilikom kupanja je potrebno koristiti posebnu vrstu šampona kako bi se uklonio višak masnoće. Povrh toga, koža mačke bez dlake zahteva i niz proizvoda koji je hidriraju i sprečavaju iritacije.

Kao što smo već istakli, većina ovih mačaka je navikla na vodu budući da joj je izložena od malih nogu. Iako mačke vole da budu čiste, ne može se reći da bilo koja rasa zaista voli vodu jer im problem stvara mokro krzno koje ih sputava i na taj način pretvara u lak plen. S druge strane to nije slučaj i sa mačkama bez dlake, jer je za njih kupanje nešto sasvim normalno i voda im ne stvara iste probleme kao i mačkama sa dlakom.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group