Da li mačkama dosadi da jedu svakog dana istu hranu?

Ako ste već neko duže vreme vlasnik jedne mačke, verovatno ste upoznali mnoge čudne oblike njenog ponašanja.

U tom slučaju moglo bi vas prilično iznenaditi da uprkos tome što ne vole promene, mačkama itekako može dosaditi da jedu istu hranu svakog dana. Baš kao i ljudi i mačke vole određenu raznolikost u ishrani. Mačke imaju specijalno dizajnirano nepce koje ih podstiče da traže raznovrsnost u ishrani, loveći različit plen. Ovakav oblik ponašanja im osigurava da ispune svoje nutritivne potrebe.

Međutim, većini vlasnika mačaka je jednostavnije da svojim ljubimicama daje svakog dana istu hranu, pre svega iz finansijskih razloga. Ono čega verovatno nisu svesni je da ovakav sistem hranjenja može dovesti do toga da mačka odbije hranu, ali i da postane alergična na nju. Vaša mačka vam ne može reći da li je zadovoljna ili ne svojom hranom, jer u principu nema izbora nego da prihvati ono što joj servirate.

Ono što bi trebalo da znate jeste da mačke vole raznovrsnu hranu. U svom prirodnom okruženju mačke love različite ptice, sisare, insekte i glodare što im obezbeđuje kvalitetnu količinu proteina. Pripitomljene mačke ne moraju da love svoje obroke, jer se oslanjaju na vas u pogledu svoje ishrane. Nedostatak raznovrsnosti u ishrani može dovesti do toga da mačka okrene glavu u drugu stranu kada joj servirate ono što je do juče sa slašću jela. Ukoliko se to dogodi, preporučljivo je da promenite vrstu hranu koju joj nudite.

Kako možete da znate da je vašoj mački dosadila njena hrana?

Najočigledniji znak da je vašoj mački dosadila njena hrana je taj da ignoriše svoju posudu sa hranom. Iako mačke ne vole velike životne promene, malo raznolikosti s vremena na vreme u pogledu hrane je itekako poželjno. Ako ste mački većinom nudili hranu sa ukusom tunjevine, pokušajte da je zamenite piletinom. Ako je navikla na određeni brend, možete se zadržati na njemu, birajući samo drugačije ukuse, što se neće odraziti na vaš budžet.

Raznolikost u ishrani je važna – a evo i zašto

Raznovrsna ishrana će bez svake sumnje doprineti tome da vaša mačka bude zdrava i dobro uhranjena. Osim esencijalnih vitamina i minerala, raznovrsna hrana će pomoći u ojačanju mačijeg imunog sistema i sprečiti pojavu alergija na hranu. Zamena mačije hrane nije doduše uvek jednostavna kao što se možda čini. Različita hrana podrazumeva i različite mirise i ukuse, koji se mogu, a ne moraju dopasti mački. Ako već duže vreme hranite mačku istom hranom, iznenadna promena može dovesti do toga da njen stomak uzvrati dijarejom ili povraćanjem. Promena hrane bi trebalo da bude postepen proces. Novu vrstu hrane bi prvo trebalo mešati sa starom i nuditi jednom do dva puta nedeljno, pa povećavati ako primetite da mačka dobro reaguje na nju, sve dok na kraju ne izbacite u potpunosti staru hranu.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group