Da li je sova dobar izbor za kućnog ljubimca?

Mnogi filmovi, knjige i TV emisije predstavili su nam sove kao neverovatno druželjubive i inteligentne životinje, a samim tim i kao poželjne kućne ljubimce.

Popularnost egzotičnih ljubimaca, dovela je do toga da sve veći broj ljudi želi da ima neku neobičnu životinju u svom posedu. Međutim, da li su sove zaista dobar izbor za ljubimca? Šta je potrebno da bi se o njima pravilno vodila briga, i da li ste spremni za taj izazov?

SOVAMA JE POTREBNO DOSTA PROSTORA

Iako su sove stekle svoju popularnost zahvaljujući ostvarenjima poput Hari Potera, one zapravo nisu dobar izbor za ljubimca. Teškoće koje se javljaju po pitanju pravilne nege sova su glavni razlog zbog kog je ova divna stvorenja najbolje ostaviti u divljini. Za početak, one se ne mogu držati u standardnim kavezima za zatvorene prostore, poput onih za papagaje. Sove moraju da se drže u zaista velikim kavezima, koje imaju zatvoren i otvoren deo, kao i pristup toaletu koji se mora redovno čistiti. One se same redovno čiste kako bi im perje bilo negovano, jer od čistoće perja zavisi koliko je njihov let nečujan. Bilo kakva dodatna buka je štetna za njihov lov. Takođe, one moraju biti u stanju da često lete kako bi fizički bile sposobne za to.

SOVE SU NEZAVISNA STVORENJA

Sove su grabljivci, i uglavnom žive i love same. Za razliku od drugih ptica one ne žive u jatima u divljini. Osim kada je reč o njihovom partneru i potomstvu sove se smatraju vrlo asocijalnim pticama. Mentalitet jata je ono što omogućava pticama poput papagaja da se uspešno integrišu u ljudsku porodicu. Obzirom da sovama nedostaje takav način razmišljanja, oni na sve osim svog partnera gledaju kao na neprijatelja ili plen.

ISHRANA SOVE JE SPECIFIČNA

Ishrana sova je još jedna briga koju je gotovo nemoguće rešiti kako bi sovu držali kao kućnog ljubimca. Sove su grabljivice i one se ne mogu zadovoljiti dijetom baziranom na semenu, voću i povrću. Zapravo svu ovu hranu, sove tako i ne posmatraju. One se hrane glodarima, kao što su miševi, mali zečevi, prepelice i slično. Sovama se ove životinje moraju nuditi žive, ili se držati u zamrzivaču i odmrzavati pre hranjenja. Ovo osobama sa slabim stomakom može da bude vrlo neprijatno iskustvo, kroz koje bi morale da prolaze svakog dana. Takođe nakon jela, sove ostavljaju dosta nereda koji vlasnik mora da počisti.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group