Da li je ragdol mački potrebno društvo druge mačke?

Kao ponosni vlasnik jedne ragdol mačke, nema sumnje da ste očarani kako njenim izgledom tako i karakterom.

Međutim, u jednom trenutku ste se možda zapitali da li je ovim mačkama potrebno društvo u vidu drugih mačaka? Iako vi svoju ljubimicu bez sumnje mazite i pazite, šanse su da ona pored ljudskog društva žudi i za mačijim.

Naime, ove mačke su poznate po tome što su vrlo nezavisne i što mogu sasvim solidno da žive u domu kao jedini ljubimac, ali one zapravo žude za društvom drugih mačaka. Osim sa svojim vlasnicima, one mogu stvoriti snažnu vezu i sa svojom vrstom. Ako ste razmišljali da li da udomite još jednu mačku, kada kod kuće već imate ragdol lepoticu, savetujemo vam da to svakako uradite.

Dovođenje još jedne mačke u kuću spasiće vašu ljubimicu usamljenosti, posebno ako radite od jutra do mraka i imate vrlo malo vremena u toku dana da joj se zaista posvetite.

Da li ragdol mačke mogu da ostanu same?

Za razliku od mnogih drugih rasa mačaka, ove lepotice zaista nisu zahtevne. Ne morate da brinete što ćete ih ostaviti same kod kuće, jer su vrlo snalažljive i ne prave štetu u odsustvu vlasnika. Sve što im je potrebno je nekoliko igračaka, kao i sveža voda i hrana. Po povratku kući uvek će vas sačekati savršen red u njoj i zadovoljna mačka. Međutim, ako ste jedno vreme nakon nabavke ove mačke provodili dosta vremena sa njom, a stvari su se najednom promenile i ne možete dovoljno da joj se posvetite, trebalo bi da znate da one itekako mogu da pate od anksioznosti usled razdvajanja. U tom je pogledu bolje ovoj mački obezbediti društvo.

Znaci da je ragdol mačka usamljena:

Iako mačke nisu stvorenja koja žive u čoporima kao psi, njima je takođe potreban stalna naklonost bilo od strane ljudi ili drugih mačaka. U suprotnom one bi mogle zapasti u depresiju. Ako se pitate da li je vaša ragdol mačka usamljena, obratite pažnju na ove znake:

Destrukitvno ponašanje – Iako će ragdol mačka biti savršeno srećna da sedi na vašem krilu i zajedno sa vama gleda film, ako joj u vašem odustvu postane izuzetno dosadno ona će početi da uništava nameštaj u vašem domu. Agresivno grebanje nameštaja i prevrtanje saksija sa cvećem su najčešći pokazatelji dosade.

Preterana vokalizacija – Generalno ragdol mačke nisu tako glasne kao na primer sijamske mačke. Samim tim ako primetite da se vaša ljubimica više i češće vokalno oglašava, to je znak da joj je dosadno. Takođe, epizode preterane vokalizacije u gluvo doba noći, su najjasniji znak da je vašoj mački prilično dosadno.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group