Porodica - Kućni ljubimci

Da li je moguće psa voditi prečesto u šetnju?

Kao nikad pre, provodimo u većini slučajeva vreme kod kuće, i podalje od drugih ljudi.

Budući da smo pod velom socijalne distance, "osuđeni" na naše ukućane i svakako kućne ljubimce, odlazak u šetnju sa krznenim prijateljem je nešto što vas rasterećuje u toku dana. Planiranih 10.000 koraka u toku dana za vas je fantastičan način da se odvojite od omiljene fotelje ali koliko to prija vašem psu?

DA LI JE MOGUĆE PSA IZVODITI PREČESTO U ŠETNJU?

Pitali smo stručnjake na ovom polju i prenosimo vam njihovo mišljenje. Ukratko odgovor glasi – DA. Sasvim je realno psa izvoditi prečesto u šetnju. Svakako sve zavisi od toga kakav je pas, odnosno kakav je njegov bio ritam. Osim toga vreme je veliki faktor koji igra važnu ulogu u celoj priči. Tokom letnjih meseci poželjno je psa izvoditi u šetnju u ranim jutarnjim ili večernjim satima, kako bi se izbegla dehidratacija. Svakako ako pas ima potrebu za izlaskom iz kuće u toku dana (a ima sigurno), takve šetnje ne treba da traju duže od 5 minuta.

KOJA JE PRAVA KOLIČINA ŠETNJE ZA PSA?

Kao što smo već naglasili zavisi od psa. Mlađi psi i manje pasmine su obično puni energije i spremniji za duže šetnje, dok starijim i većim psima odgovara laganiji tempo i kraća šetnja. U proseku veterinari preporučuju na dnevnoj bazi dve šetnje od po 30 minuta uz odlazak u toalet. U celoj priči najvažnije da obratite pažnju na to kako se pas ponaša u toku šetnje. Ako vam se čini da je ispuviše umoran da bi šetao 30 minuta, skratite šetnju. Takođe ako vuče povodac od kuće ka ulici, znači da mu nije bilo dovoljno i da želi još da šeta uz vas. 

ZNACI DA PSA PREVIŠE VODITE U ŠETNJU

Ako vaš pas čim uzmete povodac u ruke beži u drugu sobu ili se sakriva ispod stola, znak je da je umoran i da ne želi u šetnju. Vaši zajednični odlasci u šetnju njemu možda ne prijaju kada je napolju previše toplo ili hladno. Zapamtite on nema adekvatnu obuću za vreo asfalt, niti za sneg. Šetnja treba da razveseli vašeg ljubimca a ne da mu prouzrokuje bol.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group