Da li je dobro da mačku ostavite u kavezu duže vreme?

Ljubimci nam ponekad ne ostavljaju izbora i često budemo prinuđeni da posegnemo za ne tako pohvalnim rešenjima.

Postoji širok spektar situacija u kojima biste mogli da se nađete sa vašom ljubimicom mačkom u priči, zbog kojih biste osećali da je njeno držanje u kavezu duži vremenski period - jedino rešenje.

Možda je vaša mačka pretrpela neku povredu i veterinar joj je posavetovao višemesečno ležanje i boravak u kavezu radi njene bezbednosti, pri čemu ste vi zabrinuti kako će se to odraziti na njemu psihu. Takođe možda u svom domu imate jednu stariju mačku koja je poprililno teritorijalna, koja bi mogla da napadne mlađu mačku koju ste tek udomili, pa se s razlogom brinete za njenu bezbednost dok niste kod kuće.

Nevezano za situaciju koja vas je navela da razmatrate držanje mačke u kavezu tokom celog dana, noći i duže, samo traženje odgovora na pitanje da li je u redu držati mačku u kavezu govori o tome da vam je stalo do vaše ljubimice i da želite najbolje za nju.

DA LI JE KAVEZ DOBRO REŠENJE ZA MAČKU?

Odgovor koji sledi verovatno nije onaj koji biste želeli da čujete, ali mačku ne biste smeli ostavljati u kavezu duži vremenski period, sem ako veterinar zaista ne insistira na tome pod vrlo specifičnim uslovima. Čak i ako vam se stavljanje mačke u kavez čini kao nužno zlo kom ćete pribeći samo u ekstremnim situacijama, treba da imate na umu da to u velikom meri šteti vašoj ljubimici. Čak i ako je interes mačke u pitanju, njeno zdravlje, bezbednost i dobrobit u svakom pogledu, kavez ne bi trebalo da bude rešenje, ako postoji bilo kakva druga alternativa.

ZAŠTO JE ZATVARANJE MAČKE U KAVEZU NA DUŽE VREME LOŠE PO NJU?

Smatra se da se psihologija mačka drastično menja ako borave u kavezima. Mačkama je potreban prostor da bi se kretale, istraživale i lovile. Ako im to uskratite, suzbijate njihov prirodni nagon. Takođe iskustva vlasnika mačaka koji su udomili mačke koje su uzgajivači prethodno držali u kavezima svedoče o tome da su takve mačke znatno povučenije, plašljivije i nesnalažljivije u prostoru. Osim toga držanje mačke u kavezu dovodi do brojnih zdravstvenih problema, jer one to doživljavaju kao vrlo traumatično iskustvo.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group