Da li je bezbedno mačkama dati da probaju sir?

Sir je namirnica koja je vrlo česta na trpezi većine domova.

Budući da nam je dostupan u najraznovrsnijim varijantama, sir je gotovo neophodan kako za pripremu određenih jela, tako i za njihovu dekoraciju. Međutim, šta ako vaša mačka poželi da proba komadić sira? Da li smete da joj ga date?

Da li je sir bezbedan za mačke?

Sigurno znate da mačke pripadaju redu mesoždera i da su im potrebni životinjski proteini da bi preživele. Međutim, to ne znači da one jedu samo meso. Analizom hrane za mačke utvrđeno je da se njihova ishrana sastoji od 52% proteina, 36% masti i 12% ugljenih hidrata. Dakle, više je nego jasno da one ne jedu isključivo meso. Ali, gde je sir u toj priči?

Sir, kao i svi drugi mlečni proizvodi, sadrži u sebi mlečni šećer laktozu. Po rođenju mačići imaju u sebi enzime koji im omogućavaju da vare ove šećere, koje dobijaju putem majčinog mleka. Kad krenu da se odvikavaju od majčinog mleka, proizvodnja enzima za varenje laktoze opada. Kad napune godinu dana, oni u sebi uopšte više nemaju ovaj enzim, što bi značilo da odrasle mačke ne mogu da vare laktozu. Shodno tome kada odrasla mačka konzumira nešto što u sebi sadrži laktozi, umesto da se vari, ona se fermentiše u crevima, što može izazvati nadimanje i dijareju.

Međutim, za razliku od mleka, sir u sebi ne sadrži tako veliku količinu laktoze jer se većina laktoze sadržava u surutki, koja se odvaja pri izradi sira. Iako ga mačke ne mogu svariti, one ga mogu tolerisati u malim količinama. Ovo je važno da znate ako koristite sir da u njemu sakrijete lek koji vaša mačka mora da popije. Takođe, većina sireva je vrlo kalorična, pa je i najmanja količina njega obično dovoljna da zadovolji potrebe mačke za kalorijama za ceo dan. Prečesto hranjenje mačke sirom, čak i u manjim količinama može dovesti do problema sa gojaznošću.

Da li su sirevi na biljnoj bazi bolja opcija za mačke?

Ishrana zasnovana na biljkama postaje sve popularnija među ljudima širom sveta. Na tržištu postoje brojne alternative dosadašnjim proizvodima koji su se nekad pravili isključivo od kravljeg ili kozijeg mleka. Imajući na umu problem sa laktozom koji mačke imaju, mogli biste pomisliti da je za njih sigurnija varijanta sir na biljnoj bazi. Međutim, neki vrste ovih sireva sadrže u sebi bilje koje je opasnije za mačke čak i od laktoze. Namirnice poput crnog i belog luka se često nalaze u ovakvim vrstama sireva, a one su toksične za mačke. Osim toga ovi sirevi u sebi imaju više masti i ulja neko mlečne varijante, što takođe može dovesti do gojaznosti kod mačke.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group