Čudna situacija: zašto je mačka odlučila da više ne spava u vašem krevetu?

Čak i ako ste se u početku borili protiv toga, verovatno ste se na kraju predali i prihvatili činjenicu da vaša mačka spava u vašem krevetu.

Štaviše njeno predenje je postalo nešto bez čega jednostavno ne znate kako da zapsete uveče. Ali, šta ako ona najednom ne želi više da spava kraj vas? Da li ste uradili nešto pogrešno? Iako deluje kao izolovan slučaj, ovo je zapravo nešto što s vremena na vreme muči brojne vlasnike mačaka. Mačke mogu izbegavati spavanje u istom krevetu sa svojim vlasnicima iz brojnih razloga, a danas ćemo za vas istražiti one najčešće.

Ali, kao prvo da vas umirimo jer ova iznenadna promena nije nužno razlog za zabrinutost, osim ako je praćena nekim ozbiljnim simptomima i promenama u ponašanju. Iako je zaista teško za prihvatanje da vaša ljubimica izbegava da se udobno smesti na krevetu kraj vas, važno je da razumete njene razloge i da joj date slobodu da izabere mesto na kom će spavati.

Razlozi zbog kojih mačka ne želi da spava u vašem krevetu:

Ona voli da menja mesto na kom spava – Mačke obično imaju jedno do dva omiljena mesta za dremku. Ali, s vremena na vreme sve one vole da promene svoje mesto spavanja. Verovali ili ne, ali glavni razlog za to je njihov instinkt za preživljavanje. U divljini mačke često menjaju svoja skrovišta kako bi izbegle predatore i mada je vaša mačka svesna da je u vašem krevetu bezbedna, ovaj nagon je duboko ukorenjen u njenoj DNK.

Ona ne voli vaše noćne pokrete – Verovatno niste ni svesni koliko se puta u toku noći okrenete s jedne na drugu stranu u krevetu. Takođe, još manje verovatno znate da svoju mačku u tim situacijama gurnete ili udarite nesvesno. Koliko god uživala u tome da se mazi sa vama, pa čak i da zaspe kraj vas, sve su šanse da vaša mačka ne voli vaše noćne pokrete.

Potrebno joj je hladnije mesto za odmor – Jedan od razloga zbog kog mačke vole krevete svojih vlasnika je taj što je on obično vrlo mek, udoban i topao. Međutim, ako se dogodi da je vašoj mačku dok spava kraj vas suviše toplo, pored činjenice da ona zaista voli tople lokacije za dremku, ona će instinktivno potražiti neku hladniju lokaciju.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group