Čime hraniti mačku lutalicu?

U ljudskoj je prirodi da pokušavaju da pomognu životinjama lutalicama u svojoj okolini, bilo da su u pitanju psi ili mačke.

Možda ste već nekoliko puta ostavili otvorenu konzervu sa mačijom hranom ispred svojih vrata, jer ste videli da se u njihovoj blizini često pojavljuje jedna mačka lutalica. Međutim, čime je zapravo poželjno hraniti ove mačke jer hrana ima tendenciju kvarenja? S druge strane ne želite da vaše komšije reaguju burno jer im se ta „prljava stvorenja“ motaju oko ulaznih vrata zgrade.

Kakvu hranu ponuditi mačkama lutalicama?

Iako ne deluje tako, hranjenje mačaka lutalica može biti složenije od jednostavnog sipanja suvih ganula ili konzervirane hrane u plastičnu posudu ispred vrata. Ponekad je problem određivanje starosti mačke, a znate sigurno da mačići i odrasle jedinke jedu različitu hranu i da su mačićima potrebne veće porcije. Takođe, odluka o tome da li ćete mački ponuditi suvu ili vlažnu hranu zavisiće od vremenskih uslova i doba godine. Leti će se konzervirana hrana brže kvariti, a manja je verovatnoća da će suva hrana privući bube.

Osim toga ukoliko mačka ne pojede svu hranu u roku od pola sata, potrebno ju je skloniti. Na ovaj način sprečavate mačke lutalice da pojedu pokvarenu hranu. Poželjno je i da stavite malo sode bikarbone oko posude sa mačijom hranom kako mravi i drugi insekti ne bi došli na trpezu bez poziva. Zimi će mačkama biti potrebno više hrane. Iako se hrana u toku zime neće pokvariti ako je ostavite napolju, opet ju je potrebno skloniti ako je mačka ne pojede kako se ne bi zamrzla na niskoj temperaturi.

Gde bi trebalo da ostavljate hranu za mačke lutalice?

Mačke su životinje koje „robuju“ svojim navikama. One imaju običaj da se vraćaju na ista mesta na kojima su jednom dobila hranu. Preporučljivo je da hranu za mačku lutalicu ostavljate na diskretnom mestu u blizini svog doma, ali što je moguće dalje od prometnih puteva i vaših komšija. Takođe, poželjno je da imate na umu da mačke vole uzvišena mesta jer im ona ulivaju sigurnost, tako da posudu sa hranom za mačku možete staviti na kamenu ogradu, zid ili klupu. Ukoliko je izvodljivo potrudite se da svakog dana u isto vreme ostavljate hranu za mačku lutalicu. To će sprečiti druge životinje da pojedu hranu namenjenu mački, jer će ona razviti naviku dolaženja na isto mesto u isto vreme.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group