Čime hraniti mačku koja ima mlade?

Ukoliko ste postali srećni vlasnik gomile mačića koje je na svet donela vaša ljubimica, verovatno se pitate kakva bi njena ishrana sada trebalo da bude.

Kao i žene koje doje svoje bebe, mačka u ulozi majke zahteva drugačiju ishranu kako bi imala dovoljno hranljivog mleka za svoje mališane. Njena ishrana bi trebalo da je bogata proteinima, odnosno da u sebi sadržiu dosta kalorija. U zavisnosti od toga koliko mačića doji, potrebe mačke će se povećavati i dostići će svoj maksimum kada oni budu imali 4 nedelje.

Ono što je najvažnije za mačku koja imam mlade su dodaci ishrani koji sadrže vitamin C, fosfor, magnezijum i kalcijum. Pored toga, ključno u celoj priči je da ona konzumira što više vode i supa na bazi piletine i povrća.

Ishrana mačke koja doji mačiće

Mačkama je koje u proseku imaju 4 mačeta na dnevnom nivou potrebno oko 600 kalorija. Kada je u pitanju izbor hrane za mačku koja doji, dobar potez je hrana za mačiće jer je ona vrhunski izvor kalorija i koncentrisanih hranljivih materija. Veterinari preporučuju ovu hranu i mačkama koje tek treba na svet da donesu mačiće, s tom razlikom da su mački kada se okoti potrebne veće porcije ove hrane.

Prema rečima stručnjaka, hrana za mačiće zadovoljava potrebe i apetit odrasle mačke, a posebnu prednost joj daje to što ima u sebi poboljšanu verziju hranljivih materija koje su potrebne kako majci, tako i mačićima. Osim toga, kada mačići krenu da se odvikavaju od sisanja, u tim prvim danima hranićete ih upravo tom hranom koju su putem mleka dobijali od svoje majke.

Koje kvalitete bi trebalo da poseduje hrana za mačku koja doji?

Mora da ima visoko-kvalitetne životinjske proteine – Mački koja doji i njenim mačićima je potrebno najmanje 30% sirovih proteina u ishrani.

Mora da ima lako svarljive prirodne sastojke – Hrana koju dajete mački koja doji bi trebalo da u sebi ima sastojke poput žitarica, voća i povrća. Potrebno je izbegavati teško svarljivu hranu koja nema hranljivu vrednost.

Trebalo bi da mački daje energiju – Važno je obratiti pažnju na hranu koja može mački koja doji da vrati energiju. To bi značilo da u sebi hrana mora da ima dosta kalorija. Mačke nakon porođaja gube oko 40% svoje težine, a gubljenje se nastavlja i dok doje mačiće zbog čega je važno da unose dosta kalorija u svoj organizam.

Mora u sebi da sadrži dosta vlage – Mačkama koje doje je potrebno mnogo više vode na dnevnoj osnovi od ostalih mačaka. Sadržaj mleka se zapravo svodi na 73% vode, zbog čega je bitno da mačka konzumira vlažnu hranu.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group