Dior SS'23 kolekcija je majstorska studija o snažnom odevanju

Više slika

Više slika

Kolekcija Marije Gracije Kjuri za Dior je oda "makijavelističkoj" kraljici i usvaja njen kraljevski stil.

Moda je mnogo puta pokušavala da učini da se žene osećaju kao "kraljice". Haljine za princeze sa obimnim sukanjama i raskošnim, sjajnim ukrasima sa tilom, čipkom, mašnama i štrasom vode poreklo iz kraljevskih ormana. To čak nije ni jedina vrsta odeće sa „kraljevskim” poreklom koja je inspirisala haljine i dodatke koji ženi daju nešto od kraljevskog statusa. Marija Gracija Kjuri, umetnička direktorka kuće Dior, međutim, za svoju novu kolekciju sledi obrnuti pravac „bajke plave krvi“: fokusira se na kraljicu, koja, da bi preživela u patrijarhalnim kraljevskim salonima i obezbedila/sačuvala ono što je bilo pravo za njenu decu (njeni sinovi su bili kraljevi Francuske), sledila je običaje zbog kojih su je njeni biografi, njeni neprijatelji u najvećem delu — nazivali „makijavelističkom“.

Za Kjuri je, međutim, Katarina Mediči, kraljica Francuske u 16. veku, bila „žena sa ličnošću, u svakom slučaju, koja je umela da nametne svoju volju“ i Dior kolekcijom proleće/leto 2023. pokušava da obnovi – delimično, njen ugled.

Kjuri za svoju kolekciju pozajmljuje elemente inovacija koje je Katarina Mediči unela u odeću tog vremena (kao što su štikle sa platformom, korseti i čipka) kako bi kreirala kolekciju kojom pokušava da naglasi da „moć mode postaje moć žena“.

Dior revija, koja je bila zakazana za početak pariske Nedelje mode, održana je u prostoru - instalaciji u bašti Jardin des Tuileries (negde između Luvra i Place de la Concorde) – odnosno gde poslednjih godina, a nakon saradnje sa Muzejom na restauraciji bašte, kuća predstavlja svoje kolekcije.

Veoma poseban ambijent koji je ugostio modnu pistu, barokne pećine u potpunosti napravljene od kartona, nosi potpis francuske umetnice Eve Jospin, i odražava privilegovani odnos koji žene imaju prema prirodi, dok su tokom revije na modnoj pisti plesači izveli razne koreografije.

Dior kolekcija za proleće/leto 2023. je majstorska studija o snažnom odevanju i predstavlja njegovu suštinu: šta su žene koje su imale vlast, poput Katarine Mediči, nosile tokom vremena? I kako žena može da prenese svoju moć i status onim što nosi?

"Žene su sposobne da ispoljavaju moć na različite načine. Moć mode postaje moć žena, način buđenja koji vodi ka privlačnosti spoljašnjem svetu, onome što leži izvan percepcije, znanja i zajedničkog iskustvo. Dijalozi o modi sa stvarnošću kroz veštine, odeća sa Dvora se transformiše", stoji u belešci kuće Dior povodom nove kolekcije.

U Diorovom „post-kraljevskom” izgledu, Marija Gracija Kjuri nadograđuje korsete dajući im stroži geometrijski oblik i kombinuje ih sa kargo pantalonama i belim košuljama kreirajući modernu svakodnevnu odeću. S druge strane, suknje i haljine kao iz ormara Katarine Mediči nude bajkovitost kao i dinamičan predlog prolećnog stila.

Dominantan motiv kolekcije je onaj koji replicira mapu Pariza, a koji je dizajnerka oživela kroz arhivu kuće, odnosno Diorov šal iz 1950. sa ovim printom. Mapa Pariza postaje imaginarni vodič svakodnevne pariske elegancije - pojavljuje se na ogrtačima, jaknama, suknjama, kargo pantalonama - i koegzistira sa impresivnom čipkom, korsetima i topovima, smelim cvetnim šarama na crnim komadima, klasičnim trenč kaputima i prošivenim komadima.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group