Tartan, kiltovi i pank romansa: Dior Cruise kolekcija 2025. predstavljena je u Škotskoj

Za Mariju Graciju Kjuri, umetničku direktorku brenda Dior, kolekcije Cruise su prilika da istraži međunarodne puteve kojima je Kristijan Dior putovao kako bi predstavio svoje kolekcije.

Od Grčke i Španije do Meksika i Indije, da pomenemo samo neke destinacije, Kjuri je inspirisana putničkim duhom i vezama koje je gajio legendarni osnivač kuće sa drugim kulturama i civilizacijama i ponovo ispisuje istoriju kolekcijama inspirisanim svakim mestom i njegovim kulturnim nasleđem.

Za kolekciju Cruise 2025, Dior je otputovao u Škotsku i predstavio svoju kolekciju u baštama zamka Dramond u Pertširu izvan Edinburga.

Kristijan Dior je 1955. godine predstavio svoje radove u Pertširu u Škotskoj, u holu hotela Gleneagles. Odavde, dakle, počinje kreativni narativ kolekcije Dior Cruise 2025, koja uključuje „sećanja, inspiraciju i simbole“. Govoreći o simbolima, mapa Škotske se pojavljuje u nekim od dizajna linije koja prikazuju saradnju i kulturnu razmenu napravljenu posebno za ovu modnu reviju. Isto tako, počast tartanu je jak: „To je možda jedina fensi tkanina koja odoleva modi“, napisao je Kristijan Dior o tome u Malom rečniku mode. U raznim bojama i u "krojevima" koji podsećaju na kilt, tradicionalnu nošnju Škota, tartan i dalje povezuje sadašnjost sa prošlošću, a romantiku sa pankom.

Fotografije sa predstavljanja Dior kolekcije proleće/leto 1955. pretvorene su u šare ili korišćene kao aplikacije na kiltovima i kaputima. Korseti, pelerine sa kapuljačom, talasasti rukavi, mrežaste haljine, čipkane kragne, heklani vez, dugi kaputi i teški somot čine srž kolekcije napravljene za vitezove i dame i stvaraju fascinantan balans između škotske istorije, francuskog nasleđa i ženske dominacije.

« 19 20 21 Pogledajte galeriju 2 3 4 »

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group