Lifestyle - Putovanja

TOP 10 ROMANTIČNIH EVROPSKIH GRADOVA

Bilo da ste zaljubljeni, u svežem ili dugogodišnjem braku, ili pak samo volite da putujete, ove romantične destinacije će vas oduševiti...

Skoro celu planetu ovih dana „drma groznica“ Dana zaljubljenih. Ovaj praznik se zvanično ne slavi kod nas, ali zasigurno ima mnogo zaljubljenih parova koji će, u manjoj ili većoj meri, obeležiti ovaj dan na neki njima svojstven način.

Ukoliko ste zaljubljeni golupčići koji biraju svoj sledeći beg od svakodnevnice ili možda želite da svojoj drugoj polovini priredite iznenađenje u vidu romantičnog putovanja koje ćete oboje uvrstiti u omiljene uspomene i pamtiti čitavog života, pogledajte koje romantične destinacije smo izdvojili za vas i ovaj Dan zaljubljenih.

1. VENECIJA

Venecija je italijanski grad kome je romantika praktično drugo ime. Iako je ona prvenstveno poznata po masovnom turizmu i brojnim atrakcijama, ovaj grad je zapravo jedna od najboljih svetskih destinacija za novopečene mladence i njihov medeni mesec. Romantika izbija iz svakog kanala, uskih ulica i jedinstvenih vožnja gondolom, a svako ko je posetio Veneciju je ostao večno zaljubljen i u njenu lepotu.

2. SANTORINI

Ovo grčko ostrvo je pravi dragulj evropske romantike, a predstavlja i jednu od najtraženijih svetskih destinacija pogodnih za venčanje. To samo dodatno govori koliko je poseta Santoriniju jedinstvena u svakom pogledu, a Grci naročito ističu lepotu fantastičnih zalazaka sunca, tokom kojih deluje kao da se more i sunce ljube. Njegove autentične kuće u karakterističnoj plavoj i beloj boji, ali i pogodna klima i lepota prirode čime da Santorini bude veoma tražena destinacija tokom cele godine.

3. AMSTERDAM

Prestonica Holandije je još jedan grad koji zaslužuje da se nađe na svim listama najromantičnijih gradova sveta. I ovaj grad obiluje kanalima i romantičnim mestima koje morate doživeti. On je poslednjih godina i jedna od top destinacija za prosidbu voljene osobe. Ko zna... Možda Amsterdam bude i baš vaše mesto na kome ćete reći DA i iz statusa devojke preći u status verenice.

4. PARIZ

Nijedna lista romantičnih mesta ne bi bila potpuna bez Pariza – grada koji se i sam smatra gradom ljubavi. Prestonica Francuske je jedan od najposećenijih gradova na svetu i njegov sjaj je vanvremenski. Dozvolite sebi da uživate u šampanjcu ispod Ajfelovog tornja ili posetite čuveni Mulen Ruž. I nikako ne zaboravite da probate čuvene francuske sireve i kroasane.

5. OSTRVO KAPRI

Na svetu je malo romantičnih mesta kao što je italijansko ostrvo Kapri. Skoro nerealna lepota Plave lagune je glavna atrakcija, dok su druga romantična mesta na ovom ostrvu Arco Naturale koji se koristio kao rimsko svetilište, ali i bujne Augustus Bašte i ostaci Vile Jovis. Kapri je i jedna od omiljenih destinacija svetske elite.

6. BUDIMPEŠTA

Prestonica komšijske Mađarske sve više se probija na listi Evropskih favorita, naročito zato što njena lepota opija već pri prvom pogledu i susretu. Zbog celokupnog specifičnog i starinskog izgleda on zaista odiše romantikom, a u ovom gradu će posebno uživati ljubitelji arhitekture. Posetite i Budim i Peštu i nađite svoj omiljeni romantični kutak.

7. BEČ

Austrijska prestonica isijava šarmom na svakom ćošku. Ukoliko je već niste posetili, samo zamislite koliko imperijalna arhitektura, konji koji vuku kočije, noći u operi i dnevni izleti do nekadašnjih vladarskih rezidencija mogu biti romantični. I ne zaboravite da svoju lepšu polovinu odvedete do svetski poznatog hotela Saher na parče istoimene torte, čiji je autentični recept nastao upravo u restoranu ovog hotela.

8. LJUBLJANA

Za glavni grad Slovenije se slobodno može reći da je potcenjen i zapostavljen, te da ne dobija sve pohvale koje zaslužuje. Iako se uglavnom smatra samo usputnom stanicom na putu za Bledsko jezero (koje je zaista neverovatno), ova lepotica od grada ima nemerljiv šarm koji osvaja svakoga ko je poseti. Obavezno prošetajte centrom grada i udahnite njegovu lepotu na čuvenom Tromostovju.

9. BARSELONA

Najpopularnija turistička destinacija u Španiji, Barselona, privlači hiljade ljudi svojim jedinstvenim duhom, izgledom i karakterom. Fantastična arhitektura, interesantna istorija, umetnost, nezaboravni zalasci sunca i preukusna hrana su samo delić onoga što Barselona pruža. Da li zaista mislite da možete da pogrešite ako osobu koju volite odvedete u ovaj grad?

10. CIRIH

Mnogi greše jer ga, zbog njegove popularnosti i posećenosti, smatraju prestonicom Švajcarske (iako je glavni grad ove zemlje Bern) , ali je sigurno da se on smatra omiljenim švajcarskim gradom. Još nešto u šta možete biti uvereni jeste da je ovo zasigurno najromantičniji švajcarski grad. Pa ko još može da odoli švajcarskoj čokoladi? Izabranik/ca vašeg srca sigurno neće moći.

J.M. 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group