Ovog proleća posetite Lajden

Više slika

Više slika

O holandskim gradovima se uvek može saznati nešto novo.

Danas želimo da vam ukratko predstavimo jedan od najlepših holandskih gradova koji vredi posetiti ovog proleća – Lajden.

Ovaj živopisni istorijski grad sa dobro održavanim kućama iz XVII veka, nalazi se u holandskoj provinciji Južna Holandija. Turisti mogu istražiti Lajden tako što će otići na jedno od brodskih putovanja kroz brojne kanale.

U Lajdenu, domovini Rembranta, postoji duh istorije i prijateljska atmosfera. Ovaj grad je ispunjen ljubaznim ljudima i ovde stvarno možete da osetite holandski mentalitet. Lajden je takođe dom najprestižnijeg univerziteta u Holandiji. Lajdenski Univerzitet je ponos grada i to je ujedno i najstariji univerzitet u Holandiji. Lajden ima ukupno 12 muzeja i vredi ih sve posetiti.

Da biste videli sve znamenitosti i upoznali istoriju grada, idite u šetnju. Započnite sa parkom Leidse Hout, a uveče, uživajte u nekom kafeu u lokalnim delikatesima. Ukoliko u Lajdenu boravite u proleće, ne smete propustiti jednu od glavnih holandskih turističkih atrakcija - Kekenhof. To je ogromna otvorena izložba cveća na više desetina hektara.

U subotu ujutru, definitivno morate doručkovati u maloj pekari Mamie Gourmande. Za brendirane kroasane sa bademom morate stajati u redu, ali vredi. Takođe preporučujemo da posetite restoran Waag, koji se nedavno otvorio u srcu Lajdena. Dizajn zgrade u kome se nalazi, kombinuje različite arhitektonske stilove, a u restoranu je domaća atmosfera.

Kada je reč o noćnom životu, popularno mesto među lokalnim stanovnicima je "Annie’s Verjaardag" u centru grada sa prelepom terasom na vodi. U proleće i leto, terasa pruža prekrasan pogled na brodove koji plove duž kanala.

Zanimljiva činjenica - u ulici Aalmarkt u Lajdenu otvoren je novi tržni centar sa prodavnicama poznatih prehrambenih brendova, među kojima je i Yogurt Barn.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group