Lifestyle - Putovanja

Šta je bolje – na moru ili u lavoru?

Većina nas je već početkom godine isplanirala svoje letovanje, taj dugo priželjkivani odmor za dušu, uz sunčanje na plaži, morski povetarac i osveženje u hladnoj slanoj vodi...

Ali... uvek ima to „ALI“ ! Planove nam je poremetila vest o korona virusu. Najpre se pojavio u Aziji, kada smo se nosili mišlju „ma šta nas se tiče, daleko je to od nas“, i dalje smo kovali planove za beg od kuće, dok se situacija nije promenila munjevitom brzinom. Pre nego što smo uspeli da se okrenemo oko svoje ose, stigao je do Italije i osvojio čitavu Evropu, potom i svet, u potpunosti ga parališući. Kao od šale uterao nam je svima strah u kosti...

Dugo smo bili ograničeni u kretanju i život nam je prolazio u neverici, sa željom da ćemo osetiti tračak slobode i milovanje sunčevih zraka na svojoj koži. U maju smo pomislili da se vraćamo starom načinu života, ali nam je virus (ili pak nešto drugo), pomrsio planove ponovo.

Baš kao i za vreme vanrednog stanja, mučnih policijskih časova i restrikcija koje su nas pretvorile u zatvorenike sopstvenog života, brojni mediji, samoproglašeni stručnjaci i slavne ličnosti na internetu, dali su sebi za pravo da nam pune glave svojim „pravim i iskrenim“ vestima iz čitavog sveta, obaveštavajući nas o drami koja se naizgled odvija sa svih strana.

Bombastični naslovi poput onih vezanih za Marmaris, gde su navodno na plaži obavezne zaštitne maske uz pretnju kaznom i do 400 evra, ili drugih koji nam saopštavaju da su grčke plaže poput ukletih lokaliteta na kojima obitavaju samo duhovi, pokušali su da nas uplaše i navedu nas da i dalje ostajemo u strahu u svojim stanovima i kućama.

Gradonačelnik Marmarisa, jednog od omiljenih letovališta turista iz Srbije, Mehmet Oktaj, javno je demantovao dezinformacije koje se našim podnebljem šire, naglasivši da na plažama maske nisu obavezne, te da su ležaljke na njima raspoređene uz poštovanje fizičke distance od 2 metra. Kako navodi,  u svim letovalištima i ugostiteljskim objektima se redovno vrši dezinfekcija, apelujući pritom na turiste da ne veruju tablodinim vestima i informacijama koje nam serviraju na već prepunom tanjiru.

Grci su već nekoliko puta sa čitavim svetom podelili svoje planove za potencijalnu borbu protiv Covid-19, ističući da će svi turisti koji budu zaraženi ili izloženi korona virusu, karantin provesti u hotelima koji su dobili nove namene.

Vlasti Sicilije su ponudile turistima pokrivanje skoro polovine troškova odmora na njihovim bajkovitim plažama, kako bi oživeli svoju privredu koja je već skoro pa sasvim uništena pandemijom.

Uz neverovatnu količinu informacija koje dobijamo na dnevnom nivou na ovu temu, od kojih su mnoge kontradiktorne, postavlja se pitanje – kome verovati? Ko nam zapravo govori istinu i kako da znamo da li se smemo usuditi da negde otputujemo i uživamo u svojih nekoliko dragocenih dana odmora?

U moru informacija i dezinformacija, najbolje je poslušati svoj glas razuma. Dok određeni mediji govore o svim opasnostima putovanja, moramo se zapitati zašto bi vlasti drugih država dozvolile ulaz našim građanima, ukoliko je situacija opasna? Pandemiološki gledano, Grčka je jedna od bezbednijih zemalja, sa manje prijavljenih i aktivnih slučajeva. Uzmimo u obzir i da boravak na suncu nikako ne pogoduje korona virusu, da more i slana voda poboljšavaju imunitet i generalno stanje organizma, dok nam kvalitetan san i relaksacija znače iz više razloga. Kada razmislimo, na neki način se ovakav odmor može smatrati i preventivnom merom. :)

Veća je verovatnoća da ćete korona virus dobiti u svom omiljenom klubu, kafiću dok uživate u jutarnjoj kafi, ili na koncertu u masi, nego tokom sunčanja na plaži vaših omiljenih letovališta, zar ne? Pored toga, ukoliko u čitavu priču ubacimo i gradski prevoz koji je više nego pun ljudi koji udišu isti vazduh u zatvorenom – jednačina koju pokušavamo da rešimo u svojim glavama postaje sasvim jasna i očigledna.

Dakle, da li je bolje provesti leto u moru ili u lavoru? Na to pitanje odgovor morate pronaći sami, jer upravo vi najbolje znate šta je dobro za vas i vaše bližnje, uzimajući u obzir da svaka medalja ima dve strane... Koji je vaš sledeći korak?

Od 1. jula čarter letovi kreću put najlepših obala Turske, Grčke, Španije...

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group