Putovanje sa decom: lako, prijatno i puno lepih uspomena

Šta prvo pomislite kada planirate neko putovanje sa svojim mališanina?

Verovatno da ćete mesecima unapred morati da isplanirate svaki svoj korak i nabavite gomilu neophodnih stvari, kako bi takvo nešto uopšte bilo izvodljivo. Da, deca neretko zahtevaju dosta stvari, ali smo čini se mi kao roditelji zapravo mnogo komplikovaniji od njih. Mislimo da je sve – neophodno. Realnost je zapravo sasvim drugačija.

Putovanja sa decom ne moraju da budu naporna, niti da vam donose toliko stresa. Uz streteške poteze koje vam otkrivamo u redovima koji slede, poštedećete sebe nerviranja i učiniti svako naredno putovanje u krugu porodice prijatnim iskustvom za sve. Dakle, vaša putovanja ne moraju da liče na selidbe, dokle god sledite ove savete:

Putujte sa prijateljima koji takođe imaju decu – Ukratko: podelite “patnju”. Ako krenete na put sa prijateljima koji imaju decu uzrasta kao i vi, mnogo će vam manje biti što naporne, što stresne situacije kroz koje ćete prolaziti.

Obavezno ponesite dovoljno lekova – Neseser sa neophodnim lekovima je nešto što morate nositi na putovanje. Od sirupa za skidanje temperature, preko tableta protiv mučnine, pa sve do praškova za dijareju. Takođe, nemojte preskočiti flastere, zavoje i sredstva za dezinfekciju.

Nosite dovoljnu količinu vode – Imajte na umu da su žedna deca, mrzovoljna i manje spremna na saradnju od one koja piju dovoljnu količinu vode u toku putovanja. Spremite zato veću količinu flašica sa vodom, koje će vam biti na dohvat ruke tokom celog puta.

Obavezno ponesite dovoljnu količinu zanimacija za decu – Dugo putovanje podrazumeva mnogo sati tokom kojih ćete nečim morati da zanimate svoju decu. Naravno niko od vas ne očekuje da ih animirate, pod uslovom da im obezbedite stvari koje su im zanimljive. Ponesite zato dovoljnu količinu igračaka, slikovnica, bojanki, ali budite spremni i na to da pustite crtane filmove na tabletima.

Držite se rutine koliko je moguće – Iako će biti teško izvodljivo da se držite svoje svakodnevne rutine u toku putovanja, za neke važne stvari je zaista nužno da se pobrinete. Ovo se prvenstveno odnosi na obroke i vreme za spavanje. To nije nešto po pitanju čega bi trebalo da pravite kompromis. Umorna i gladna deca su vrlo teški protivnici.

Pravite što je moguće više pauza – Kada deci postane prilično zamorno da sede u kolima, mnogo je pametnije da napravite kraću pauzu nego da trpite njihovo gunđanje. Možda vama ne smeta da budete mirni satima i uživate u posmatranju prirode kroz prozor, ali deca su stvorena za to da trče, skaču i istražuju svet, zato poštujete njihove potrebe.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group