“Putovanje” koje je logično samo u post – covid 2021. godini

Kako god da smo zamišljali putovanja u 2021. godini, verovatno nikad nismo ni pomišljali na to da bi mogli biti u drugoj zemlji, dok ste još uvek u svojoj.

Naše društvo se ubrzanim korakom razvija i gotovo da je bilo pitanje trenutka kada ćemo početi da spovodimo u delo izume koji su bili do juče deo samo naučno-fantastičnih filmova. Kažemo “do juče” jer čini se da su Litvanija i Poljska rešile da je dosta – čekanja da budućnost konačno stigne.

Naime, iako smo prešli dalek put od ropstva i zabrane svih mogućih prava ženama, ostaje još mnogo toga na čemu treba da radimo. Diskriminacija je ona koja nas zapravo koči da budemo zaista civilizovani. Neprihvatanje tuđeg načina razmišljanja, oblačenja ili govora je ono na čemu treba da poradimo. Podela među ljudima je problem koji seže daleko u prošlost, ali možda baš moderna rešenja mogu pri tom da pomognu.

U proteklih nekoliko dana sve oči su uprte u prvi svetski “portal” otvoren između dva evropska grada – Vilniusa i Lublina. “Portal” je napravljen sa namerom da smanji udaljenost među ljudima koji žive u ovim gradovima. Ne samo da je značenje ovog projekta od izuzetne vrednosti za moderan svet, već on sam po sebi predstavlja istinsko futurističko rešenje primenjeno u današnjem svetu.

Portal je kružnog oblika koji simbolizuje točak vremena, a koji s druge strane u naučnoj fantastici predstavlja prostor i vreme. Ovaj virtuelni most između glavnog grada Litvanije i jednog od najstarijih poljskih gradova, prvi je na svetu svoje vrste i predstavlja korak ka prihvatanju razlika među ljudima. Portali imaju kamere za prenos uživo, tako da stajanjem ispred njih imate utisak da ste zaista otputovali u drugu zemlju i sreli ljude koji tamo žive.

Reč – putovanje – zahvaljujući ovom portalu poprima novo značenje.

Ž.J.

Izvor: Bored Panda

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group