Plaže iz snova

Filipini su poznati po svojim smaragdnim poljima pirinča, tinjajućim vulkanima, čupavim vodenim bivolima, kao i nasmejanim, srećnim ljudima…

Filipini su kopno odvojeno od glavnog dela jugoistočne Azije – ne samo geografski, već i duhovno i kulturalno. Katolicizam ove zemlje, rezultat 350 godina španske vladavine je najočiglednija enigma.Tragovi španske ere uključuju bujne gradske zabave, odnosno fijeste poput Kalibo’s Ati-Atihan, jedisntvena špansko-filipinska kolonijalna arhitektura, i ekskluzivne crkve od kamena stare vekovima, koje vladaju brzim gradskim trgovima. Malls, lanci brze hrane i engleski jezik koji se gotovo svuda govori, predaje glavni uticaj naslednicima španske kolonizacije, Amerikancima. Ipak, uprkos ovim spoljnim uticajima, zemlja i dalje ima svoj jedinstveni entitet.

Ljudi su jednostavno Filipinci – i ponosni su na to. Gostoprimljivi, topli i veoma užurbani, oni su ti koji očaravaju i zabavljaju posetioce. Filipini se sastoje od više od 7000 ostrva, i u određenim periodima u godini, čini se kao da možete imati ostrvo samo za sebe. Tipično ostrvo ima određeni šmek džungle, planinski enterijer i peščanu obalu koju zapljuskuju kristalno čiste vode. Svako ostrvo je varijacija na temu, jedinstveni i specijalni primerak, videćete mala ostrva u sred okeana, a sad druge strane tu su prenaseljena mega ostrva, poput Luzon i Mindanao.

Oni koji vole da svoje letovanje provedu na plaži, trebalo bi odmah da se zapute u Visayas, gde se prilike za posetu raznim ostrvima i savršenim plažama prikazuju u mnogo oblika. Oni putnici koji su više avanturistički nastrojeni mogu razapeti šator na jednoj od pustih obala i mogu se igrati solo Survivora nekoliko dana.

Filipini se ne svode samo na pronalazak izolovane plaže i stanje katatonije. Od šetnje po planinama Severnog Luzona, do posete Boracaya, posete pećina Samara, Filipini svakom ljubitelju adrenalina daju ono što mu je potrebno. Akcija se uglavnom nalazi u i oko vode. Surfovanje sa zmajem i surfovanje na vetru su najpopularniji u Boracayu i u Daetu. Dok surfer mogu uhvatiti savršeni talas na nekoj od ovih obala u određenim dobima godine, ronioci mogu kada god posetiti svoje voljeno kraljevstvo pod vodom i uživati u njegovim čarima.

Što se tiče uživanja na vodi, tu je rafting, kajak i wakeboarding. Na čvrstoj zemlji, pirinčane terase oko Banaue su najpopularnije lokacije za šetnju, a tu su i vrhovi – od kojih su mnogi vulkani – koji se nalaze oko Luzona, Visayasa, Mindoro i Mindanaoa.

photo source: shutterstock

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group