Paros – drugi Santorini

Santorini važi za jedno od najlepših mesta na celom svetu, ali da li ste znali da postoji još jedno takvo mesto?

Santorini iako i dalje važi za jedno od mesta koje se mora posetiti makar jednom u svom životu, postaje polako isforsirano. Svima su poznate bele kuće sa plavim krovovima, neverovatan pogled na more i mediteranski cvetovi koji krase skoro svaki deo ovog prelepog grada. Pored njega postoje i mnoga druga mesta koja odišu lepotom, posebnim pejzažima i neverovatnom arhitekturom, a jedno od njih je i ostrvo Paros.

U srcu arhipelaga Kiklada u Egejskom moru, Paros stoji kao blistavi dragulj Grčke, privlačeći putnike svojom zanosnom kombinacijom prirodne lepote, bogate istorije i živopisne kulture. Renomiran po svojim netaknutim plažama, šarmantnim selima i ikoničnoj belo obojenoj arhitekturi, Paros izražava neodoljivu privlačnost koja već vekovima očarava posetioce.

Paros se ponosi raznovrsnim pejzažem koji na savršen način povezuje brežuljke, plodne doline i divlje obale. Obala ostrva ukrašena je nizom spektakularnih plaža, od kojih svaka nudi svoj poseban šarm. Od čuvene Zlatne plaže, omiljene među ljubiteljima surfovanja na dasci, do skrivenih uvala Kolimbithres sa svojim oblikovanim granitnim stenama, postoji plaža koja će odgovarati svakom ukusu.

Unutrašnjost ostrva je ispunjena slikovitim selima, gde vreme kao da stoji usred lavirintskih uličica, belih kuća ukrašenih šarenim cvećem i tradicionalnih taverni koje služe ukusnu grčku kuhinju. Prošetajte kroz uske ulice Parikije, glavnog grada ostrva, i otkrijte skrivene dragulje na svakom koraku, od drevnih crkava do slikovitih zanatskih butika.

Paros se ponosi bogatom istorijom koja datira hiljadama godina unazad. Strateški položaj ostrva činio ga je raskršćem civilizacija, ostavljajući za sobom nasleđe arheoloških čuda. Jedan od najpoznatijih spomenika je Panagia Ekatontapiliani, ili Crkva sa sto vrata, vizantijsko čudo koje je navodno izgrađeno u 4. veku nove ere od strane Svete Helene, majke cara Konstantina Velikog.

Mermerni kamenolomi ostrva nekada su bili glavni izvor dragocenog parskog mermera, poznatog po svom svetlucavom kvalitetu i korišćenog u čuvenim umetničkim delima. Danas posetioci mogu istražiti drevne kamenolome i dobiti uvid u bogatu mermernu baštinu ostrva u Arheološkom muzeju Parosa.

Život na Parosu odvija se sporim tempom, pozivajući posetioce da prihvate jednostavna zadovoljstva života na ostrvu. Bilo da uživate u sveže ulovljenoj morskoj hrani u taverni uz obalu, ispijate lokalno vino dok sunce zalazi iznad horizonta ili plešete do zore u baru na plaži, ne nedostaje iskustava koja će oduševiti čula.

Za one koji traže avanturu, Paros nudi obilje aktivnosti na otvorenom koje će zadovoljiti svaki ukus. Od planinarenja i vožnje bicikla kroz slikovite staze do plovidbe duž obale ostrva, nema boljeg načina da uronite u prirodnu lepotu ostrva. A za one avanturističkog duha, Paros je raj za ljubitelje vodenih sportova.

Na Parosu, vreme kao da usporava, omogućavajući posetiocima da uživaju u svakom trenutku i stvore uspomene koje će trajati ceo život. Dođite, izgubite se u beskrajnoj lepoti Parosa i otkrijte zašto je ovo očaravajuće ostrvo osvojilo srca putnika iz celog sveta.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group