Matera: Neverovatan italijanski grad za koji verovatno nikada niste čuli

Više slika

Više slika

Matera je italijnaski grad koji predstavlja savršenu destinaciju ukoliko volite da otkrivate misterije.

Ovaj grad je poznat po kamenju, i nalazi se u Bazilikata regionu tačno gde počinje “peta italijanske čizme”.

Ovaj grad je postao poznat u Italiji po starom gradu Sasi (Sassi) di Matera (Kamenje Matere). Grad u južnoj Italiji je pod zaštitom UNESCO-u od 1993. godine i dve drevne oblasti čine veliki istorijski centar grada. Kuće, ulice, i cela istorija leži u tom kamenju koje okružuje najviše naseljeno područje u Materi.

Ako posetite ovaj grad videćete isprepleten urbani sistem koji se nalazi na brdima iznad doline reke Gravina, koji doprinosi spektakularnom krajoliku Matere. Kamenite strukture imaju ključnu ulogu u ovom dijalogu između čoveka i prirode i kulminira neverovatnom lepotom. Kamene kuće, crkve, ulice i tornjevi će vam oduzeti dah.

Oba kvarta ovog grada su vizuelni predstavnici duge istorije. Ima mnogo toga da se vidi u Materi, koja se nalazi 400 metara iznad nivoa mora. Prvo, možete videti Katedralu posvećenu svetoj Mariji od Bruna i dela koja potiču iz 13. veka. Pored katedrale, postoje i crkve sv. Ivana Krstitelja, sv. Petra, sv. Franje Asiškog, sv. Klare, Crkva pročišćenja, sv. Dominika i samostan sv. Augustina. Tu je i 150 pećinskih crkava.

Grad Matera u Italiji ima oko 60.000 stanovnika, a zanimljivo je da mnogi meštani žive u kućama svojih predaka koje su napravljene pre više od 9.000 godina.

Matera predstavlja pravo osveženje nakon što posetite Rim, Veneciju, Veronu ili Florencu. Dakle, ako ste raspoloženi za bekstvo od svakodnevnog života u jedinstvenom antičkom gradu Italije koja će vas ostaviti bez daha, Matera je destinacija koja se ne sme propustiti ovog leta.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group