Malta - zašto bi trebalo posetiti ovo ostrvo

Malta je savršeno mesto za putovanje.

Odmor na Malti je garancija odlično provedenog vremena, čiste vode, ukusne kuhinje, brojnih spomenika i atraktivnih, niskih cena. Turistička baza na Malti je snažno razvijena i čak i kada se odlučite na „last minute“ odmor sa turističkom agencijom, možete biti sigurni da ćete pronaći fantastičan smeštaj (Malta je dostupna u mnogim last minute ponudama po vrlo povoljnim cenama).

Samo ostrvo, iako je malo, zaista ima mnogo atrakcija i iznenađenja.

Malta - šta videti?

Iako je Malta mala (ostrvo je manje od 30 km), ima dosta toga da ponudi svojim gostima. Pored kupanja u toplom Sredozemnom moru, ronjenja i ležanja na ležaljkama, čekaju nas mnoge druge atrakcije. Jedna od njih je ukusna kuhinja pod jakim italijanskim uticajima. Na Malti ćete pojesti najbolju picu, testenine ili sveže morske plodove. Ali Malta je takođe pravo bogatstvo spomenika. Samo ostrvo se naziva muzej pod otvorenim nebom. Ovde možete videti, između ostalog, najstarije, preostale zgrade na svetu - megalitske hramove, koji datiraju iz 3.600 godine pre nove ere.

Šta još vredi videti na Malti?

Najbolje je početi sa razgledanjem grada. Obavezno posetite katedralu Sent Džon gde se nalazi čuvena slika Karavađa i Palatu vitezova. Obavezna poseta Malti je i Hipogeum Safal Saflieni. Ova podzemna zgrada sa nekoliko nivoa datira oko 2500. godine pre nove ere. Hipogeum se nalazi u gradu Paola, a 1980. godine je upisan na UNESCO-vu listu svetske baštine. Zbog velikog interesa, obilazak kompleksa je veoma ograničen. Maksimalno 80 ljudi mogu da ga posete svakodnevno. Takođe je vredno otići na još jedno od malteških ostrva, Goco. Ostrvo je poznato po megalitskom kompleksu Džantija (malt. Ġgantija) najverovatnije sagrađenom tokom mlađeg kamenog doba. Goco je takođe raj za ljubitelje ronjenja. Morate obavezno da vidite podvodnu pećinu Blue Hole.

Pre odlaska na Maltu, biće korisno saznati neke osnovne informacije o ovom slikovitom gradu-državi. Malta je ostrvska država koja zapravo pokriva tri različita otoka - Maltu, Komino i Goco. Glavni grad Malte je Velata, a službeni jezici su engleski i malteški. Dakle, ne bi trebalo da imate problema sa komunikacijom u hotelu, prodavnici ili restoranu.

Da li je Malta članica Evropske unije?

Da, pridružila joj se 2004. godine. Valuta na Malti je evro. Takođe je vredno znati kada je najbolje vreme na Malti. Ako ste zainteresovani za temperaturu vazduha iznad 30 ° C i toplu vodu, izaberite period između juna i avgusta. Međutim, morate uzeti u obzir da je ovo sredina turističke sezone. Na Malti je tada prilično gužva. Setimo se da Malta nema previše peščanih plaža. Velika većina obale je kamenita i prilično strma. Male plaže i mnogo turista mogu najaviti gužvu. Stoga, ako ste zainteresovani ne samo za plivanje i ronjenje, već i za razgledanje ili lokalnu kuhinju, idite na Maltu u jesen. Čak i u novembru, temperatura ostaje oko 20 ° C tokom dana. Na ostrvu ima manje posetilaca, a cene su niže.

Izleti su izuzetno popularni na Malti. Zahvaljujući njima, obići ćete najvažnije spomenike i upoznati istoriju ovog zanimljivog ostrva. Ako više volite da istražujete sami, svakako nabavite vodiča.

Dakle, ako želite provesti ugodan odmor na toplom ostrvu, ali u isto vreme ne opteretite budžet, izaberite Maltu.

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group