Mali saveti za pisanje putopisa

Da li su vas emisije o novinarima koji putuju širom planete i izveštavaju sa različitih mesta inspirisale da i sami krenete ovim stopama?

Bićemo iskreni prema vama i reći ćemo vam da puničko novinarstvo nije ni malo laka profesija, iako deluje tako privlačno. Biti stalno na putu, truditi se da što vernije i iskrenije gledaocima preneseš svoja iskustva i pritom voditi dnevnik o putovanju je zapravo samo delić te priče. Dodajte tome često vrlo nezahvalne uslove za rad, mnogo papirologije i dosta troškova i steći ćete približnu sliku od tome koliko iscrpljujuće može da bude.

Ali, to ne znači da ovo iskustvo ne može da bude korisno i uzbudljivo. Dva su ključna elementa bitna u celoj priči: dokumentovanje vaših putovanja, odnosno pisanje dnevika iliti putopisa i pravljenje dobrih fotografija. U redovima koji slede vam donosimo savete koji vam mogu pomoći da poput profesionalca vodite vaš putnički dnevnik.

Nešto što je gotovo je bolje nego nešto savršeno – Vaš putopis verovatno nije namenjen za objavljivanje, s toga nema potrebe da se trudite da bude savršeno uredan. Sasvim je u redu da nešto zabeležite u tezama, kao i da stvari zapisujete nekim slučajnim redosledom. Takođe, ni vaš rukopis ne mora da bude savršen, dokle god je čitljiv. Bitno je da su na jednom mestu vaši doživljaji.

Delite priče sa detaljima – Vaš putopis ne bi trebalo da bude mesto puno praznih informacija. Sam naziv grada u kom ste bili ne znači mnogo bez naznaka kako ste se vi u njemu osećali. Zapišite svoje misli, bile one pozitivne ili negativne. Detalji su važni jer oni pričaju priču.

Prikupljajte predmete u toku dana – Vaš dnevnik o putovanjima bi trebalo da se sastoji od mnogo više stvari nego što su papir i olovka. Budite kreativni i njegove stranice izlepite priznanicama i isečcima iz novina. Ovo će vam pomoći da svoju priču ispričate na autentičan način. Takođe, uvek možete da zalepite slike i razlegnice koje prikazuju grad u kom ste bili.

Pišite svakog dana – Ponekad će vam se činiti da nemate šta značajno da napišete, ali to je samo utisak. Čak i neke beznačajne sitnice mogu da se pretvore u dobru priču. Ponekad vas misli odvedu u pravcu kom se niste nadali. Uvek sa sobom nosite svoj dnevnik i zapišite bar nekoliko rečenica svakog dana. To će vam pomoći da ostanete „u treningu“ kada je u pitanju pisanje dnevnika o putovanjima.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group