Jesenja vikend putovanja: kako se pripremiti

Leto je prošlo, a još nije previše hladno napolju – vreme je idealno za neko kraće putovanje!

Ako biste i vi želeli da bar na nekoliko dana zaboravite na stresnu svakodnevicu i napravite mali beg od obaveza tako što ćete posetiti neki grad, banju ili planinu u našoj zemlji ili inostranstvu, potrebna vam je priprema. Kada putovanje traje samo dva-tri dana, nije tako teško spakovati se, ali da bi vam i ovaj kraći odlazak van grada protekao bez problema, isplanirajte unapred sve što će vam biti potrebno u samom putu i tokom boravka. Daćemo vam nekoliko saveta kako se pripremiti za jesenje vikend putovanje.

Elektronski uređaji

Slušalice, eksterna baterija i punjač neizostavno treba da nađu svoje mesto u vašem prtljagu. Bežični punjač i smart watch mogli bi vam takođe biti od koristi dok ste u pokretu. Neka vaša omiljena muzika, igrice, mape i elektronske knjige uvek budu sa vama na putovanju da vam prekrate vreme u prevozu ili čekanju.

Ukoliko ste punoletni pušač, IQOS predstavlja bolju alternativu cigaretama i posebno je praktičan za nošenje na putovanje. U zgodnom pakovanju možete na jednom mestu držati IQOS držač, punjač, i čistač uređaja. S obzirom da radi na principu zagrevanja a ne sagorevanja duvana – ne proizvodi vatru, dim i pepeo što ujedno znači da oslobadja manje štetnih materija i neprijatnih mirisa u odnosu na cigarete, Ako putujete avionom, spakujte ga u ručni prtljag kao i sve uređaje na baterije.

Dokumenta i putno osiguranje

Ukoliko putujete u inostranstvo, dokumenta spakujte u posebnu torbicu koja se nosi oko vrata, a bilo bi poželjno i da proverite uslove putovanja koji trenutno važe za naše državljane. Uz to, određene avio kompanije imaju dodatne mere zaštite od virusa COVID-19, pa se raspitajte kod svog avio prevoznika postoje li neki posebni uslovi o ukrcavanju na let i potrebnoj dokumentaciji.

Mnogi će vam reći: “Ako idete samo na nekoliko dana, ne treba vam putno osiguranje .” Velika greška koja vas može skupo koštati. Iako se radi o kraćem putovanju, uplatite sebi putno osiguranje da biste mirno putovali i bili obezbeđeni u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Slojevito oblačenje

Temperatura vazduha tokom jeseni zna da varira, pa je najbolje poneti odeću koju možete obući u slojevima i skinuti višak po potrebi. Potrebno vam je toliko “presvlaka” koliko dana će trajati putovanje, plus nekoliko dodatnih odevnih predmeta za rezervu i večernji izlazak. Ponesite garderobu koja se lako kombinuje i vodite računa da imate udobnu obuću koja ne propušta vodu u slučaju kišovitog vremena.

Iako je leto prošlo, ne zaboravite papuče. Sobne papuče će vam dobro doći u apartmanu, a gumene papuče ne zauzimaju mnogo mesta i možete ih spakovati za odlazak na bazen ili u spa centar.

Proverite vremensku prognozu i radno vreme

Da biste izbegli neprijatna iznenađenja, pre polaska proverite radno vreme muzeja, galerija i svih znamenitosti koje planirate da obiđete. S obzirom da će vaše putovanje trajati samo jedan vikend, iskoristite ga na najbolji mogući način i proverite koji sadržaji su vam tada dostupni. Imajte u vidu da određene države imaju striktnija pravila uslovljena epidemiološkom situacijom u zemlji, koja se možda razlikuju od pravila koja važe kod nas.

Proverite na internetu kakve će biti vremenske prilike u gradu u koji putujete ili instalirajte neku od aplikacija koje pokazuju redovno ažuriranu vremensku prognozu. Ukoliko se predviđa kiša i vetar, ne očajavajte. Ponesite kišobran ili kabanicu da biste nesmetano mogli da obiđete sve što ste zamislili uprkos lošem vremenu. Ako niste ljubitelj šetnje po kiši, dan uvek možete provesti u obilasku nekog muzeja, galerije ili tržnog centra.

Kada ste se pobrinuli za prevoz i smeštaj i rezervisali ulaznice za izlete i kulturno-istorijske znamenitosti, ostaje da proverite imate li svu potrebnu dokumentaciju i prođete kroz spisak potrebnih stvari koje će se naći u vašem koferu. Uz to, istražite i ponudu restorana, kafića i klubova, kao i ocene koje su im dali posetioci. Dobra priprema će vam uštedeti vreme, novac i živce, a kada stignete na željenu destinaciju ostaje vam samo da se opustite i prepustite novim avanturama.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group