Čarobni Beč za Novu godinu - šta raditi u prestonici kulture?

Dobro došli u čarobni Beč, grad koji je ove godine deveti put po redu izglasan za najbolji grad za život na svetu.

Grad koji svojim primerom pokazuje kako treba da izgleda idealna politička i sociološka klima. Grad u kome zdravstvena nega, obrazovanje i javni prevoz funkcionišu do nivoa perfekcije. Međutim, austrijska prestonica je čak i mnogo više od toga, ona nam pruža impresivan broj pozorišta, muzeja, bioskopa i savršen balans zelenila i arhitekture.

Ono što možete da osetite u kolevci najvećih svetskih kompozitora, još jako malo mesta je u stanju da vam pruži. Nova godina u Beču je idealan način da osetite jedinstveni duh grada uz dozu autentičnosti naroda. Praznični začin će vam uobličiti atmosferu koja je i sama po sebi dovoljno svetlucava i očaravajuća.  

Znamenitosti Beča su njegova magija

Postoji nekoliko znamenitosti Beča koja su arhitektonska, kulturološka i istorijski najznačajnija remek-dela u Evropi. Dvorac Belvedere iz osamnaestog veka je najlepša barokna građevina na svetu. Da, rekli smo na svetu. Kada se kaže najlepše, vezaćete to za subjektivni doživljaj, ali jednom kada ga vidite, shvatićete da je to jasno kao bilo koji prirodni zakon. Dvorac Belvedere raspolaže značajnom zbirkom impresionista i postimpresionista poput Monea i Van Goga. Posebno je izdvojen deo Gustafa Klimta čije je stvaralaštvo apsolutni simbol Beča. Ništa vas manje neće oduševiti vrtovi dvorca, za čiji je izgled bio zadužen arhitekta pariskog Versaja.

Još jedna barokna građevina je čuveni dvorac Šenbrun koji je najposećenija bečka atrakcija. Raskošan dvorac je urađen u rokoko stilu sa pregršt pozlaćenih elemenata u preko 1400 odaja, a mnoge krase kristalni viseći lusteri. Šenbrun nije samo palata, on predstavlja i pravu prirodnu oazu zbog svojih spektakularnih vrtova. Ukoliko posetite palatu za vreme božićnih praznika, prisustvovaćete jedinstvenom sajmu na kom ćete imati priliku da kupite rukotvorine iz cele Austrije, ali i da probate nešto iz gastronomske nacionalne ponude. 

Ono što vam sigurno neće promaći je i Hofburg, rezidencija republike Austrije koja se prostire na 240 hiljada kvadrata! Takođe, kada je u pitanju Beč muzeji koji su jedni od najznačajnih u celoj Austriji se upravo nalaze u Hofburg kompleksu. Samo neki od muzeja su Odaja sa blagom, Carski Apartman, Nacionalna biblioteka, Muzej starih muzičkih instrumenata. Ubedljivo najznačajniji u kompleksu je Muzej carice Elizabete ili Sisi  koji oslikava život omiljene carice Elizabete koja je živela u XIX veku.

A kada ste tu, ne zaboravite i da bacite pogled sa 250 metara visokog Dunavskog tornja koji ujedno predstavlja i najbolju panoramu grada. Za sve koji posećuju Beč porodično, zabavni park Prater će oduševiti i mlade i starije sa nepreglednim površinama namenjenim biciklistima, šetačima i trkačima. Ipak, ono zbog čega Prater najposećeniji su čuveni zabavni parkovi. Svakako da je lista znamenitosti još mnogo duža, ali sada ćemo se pozabaviti vašim idealnim novogodišnjim dočekom.

Nova godina u Beču po vašem kroju

Prestonica kulture je tu da opravda svoju titulu i za praznična slavlja, ali i da vas iznenadi svojom ležernošću i zabavnim karakterom. Postoji veliki broj načina da proslavite Novu godinu po vašoj meri kada se nađete u Beču, a na vama je samo na vreme da se odlučite i ponesete dobru energiju. Svi ostali uslovi ulaze u zagarantovan provod.

Silvesterpfad - novogodišnji duh na ulicama grada

Silvesterpfad je najveći i najpopularniji događaj za doček Nove godine u Beču. Može se još nazvati i godišnjom uličnom žurkom. Tokom ove žurke na ulicama se istovremeno izvodi nekoliko koncerata različitih muzičkih žanrova uključujući pop, rok, fok, ali i valcer.

Ova zabava zvanično počinje u 2 popodne kada cela regija postaje isključivo pešačka zona gde će se 31. decembra provoditi više desetine hiljada Bečlija i turista. Na svakom ćošku ćete moći da kupite čaj, kuvano vino, pivo, šampanjac i hranu. Za sve koji žele da osete pravi duh nacije, ovakva proslava je ubedljivo najbolji način za to.

Praznik na otvorenom

Ukoliko želite da znate kako lokalci proslavljaju Novu godinu, evo odgovora! Ukoliko želite da pobegnete od gužve, toplo vam preporučujemo da odete do Am Himmel, zelenog prostranstva. Bečlije vole da večeraju u restoranu Oktagon za novogodišnju noć, a zatim da posete „Lebensbaumkreis”, spiritualno mesto koje se sastoji od tri reda drveća na brdašcetu odakle vole da isprate staru i dočekaju Novu godinu.

Novogodišnja noć u Bečkoj gali

Ukoliko priželjkujete glamurozan doček Nove godine sa gala večerom, posetite Bečku gradsku halu u kojoj ćete to zadovoljstvo moći da iskusite po najvišim standardima. Ova neogotska građevina pruža idealan ambijent za večeru, valcer i zdravicu u ponoć.

Za vreme proslave će vas zabavljati tonovi kralja valcera Johana Štrausa, a nešto kasnije i moderni bendovi. Malo više od stotine bečkih debitanta obučenih u crno i belo će otovriti bal. Nakon toga je vaše vreme da zasijate na podijumu. Na meniju je hrana iz popularne istorijske taverne koja garantuje dobar zalogaj. U ponoć se svi skupljaju na balkonu da uz čašu šampanjca isprate staru godinu gledajući vatromet.

Vrhunski specijaliteti i zabava

Ukoliko želite izuzetno zabavno veče uz provereno najbolju klopu u gradu tog dana, posetite „Palazzo”. Ovde će vas tokom noći zabavljati akrobate i umetnici koji će u fascinantnoj sali sa ogledalima obeležiti poslednji dan u godini. Za meni su zaduženi vrhunski šefovi kuhinje, a nakon ponoći će nastupiti DJ-evi koji će dodatno zagrejati atmosferu.

Žurke, mnogo žurki u Beču

Beč je odveć poznat kao stecište svetskih klabera, naročito kada je reč o novogodišnjim žurkama. Ukoliko volite dobru žurku, grad Beč vam nesebično nudi veliki izbor klubova.

Ukoliko ste ljubitelj drum’n’bass muzike, posetite klub Flex koji se nalazi pored dunavskog kanala. Oni koji vole komercijalniju muziku, mogu posetiti klub Lutz koji svake godine tradicionalno održava R’n’B žurku pod maskama. Ako ste ljubitelj „tvrđeg” zvuka i uživate uz progresiv i trans muziku, klub Marx Halle će vam pružiti najbolju zabavu prema mišljenju vodiča za najbolji provod u Beču. 

Novogodišnji bal u Hofburgu

Za sve koji vole luksuz i žele da provedu Novu godinu u velikom stilu, imaju način da to učine na spektakularan način - proslavom u Hofburg kompleksu. Ovogodišnja tema jedinstvenog bala koji otvara sezonu je „Vreme radosti”. Goste očekuje Dunavski valcer, pogled na Beč uveličan vatrometom, veliki broj plesnih tačaka i jednako veliki broj renomiranih orkestara i bendova koji će svirati vrhunsku klasičnu muziku i džez.

Ukoliko već neko vreme planirate da posetite Beč putovanje u vreme novogodišnjih praznika je odlična ideja i prilika da najzad to i učinite. I ne zaboravite da se 1. januara otreznite jednom dozom kulture. Uputite se ujutru do Gradske kuće gde se tradicionalno organizuje direktni prenos maestralnog koncerta klasične muzike koji za sve nas izvodi Bečka filharmonija.

Svratite za praznike grad u kome se svake godine u ponoć na prelazu u Novu godinu izvodi Dunavski valcer i iskoristite čuveni aranžman: Nova godina u Beču 2019. u režiji turističke agencije Balkan Fun jer ćete na taj način osetiti grad na pravi način. Budite deo magične prestonice i dozvolite sebi da budete inspirisani, kreativni i zaljubljeni. Zaljubljeni u svaki kamen Beča koji će vam ostati duboko urezan u posdvest i koji će vas tiho, golicljivo navoditi da mu se iznova vraćate. Tako je to sa pravim ljubavima.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group