10 činjenica o Parizu koje će vas iznenaditi

Pariz je jedan od najprepoznatljivijih gradova na svetu.

Za neke je to najromantičniji grad, za druge glavni grad mode i kuvanja. Svi se slažu u jednom - morate doći ovde barem jednom u životu.

1. Pariz je osnovan u III veku pre nove ere. Osnovalo ga je Keltsko pleme Parisii pod nazivom Lutetia. Sada je peti po veličini grad u Evropskoj uniji, sa oko 11 miliona stanovnika.

2. Grb Pariza, odobrio je u XIV veku Karlos V i pokazuje brod.

3. Naziv glavne Pariske ulice - Champs-Elisees - dolazi iz grčke mitologije. Dužina ulice je 1.92 metara, a širine je 71 metar.

4.  Svaki dan se na ulicama Pariza održava u proseku oko 10 snimanja filmova ili reklama. Snimanje po gradu je dozvoljeno bez naknade - osim za javne parkove, muzeje i bazene. U tom slučaju, neophodno je tražiti dozvolu iz opštine.

5. Najviša visokogradnja u Parizu i širom Francuske je prvi toranj, koji se nalazi u poslovnom delu La Defense. Njegova visina je 231m.6. Pariski Metro ima 302 stanice. To je četvrti po veličini grad, transportnog sistema u svetu.

7. U Francuskoj ima 10 statua slobode, a pet se nalazi u Parizu. Čuveni Njujorški Kip slobode je poklon Francuske američkom narodu 1876. godine, kada se održavala stogodišnjica američke revolucije.

8. Najduža ulica u Parizu je Rue de Vaugirard i njena dužina je 4.36 kilometara. Najkraća se nalazi se u 2. okrugu Rue des Degres i ima samo 6 metara dužine.

9. Najstariji kafić u Parizu je Le Procope i osnovan je 1686. godine. Postao je centar rasprave za pisce i filozofe u prosvetiteljstvu i postao prvi književni kafić. Le Procope je poznat širom sveta. Prvo su počeli da kuvaju za posetioce kafu, a zatim su dodali još jedan novi proizvod - sladoled. Pariz je takođe i prvi u svetu po broju biblioteka - ima čak 830.

10. Simbol Pariza poznat kao Ajfelov toranj, izgrađen je 1889. godine i bio je prvobitno zamišljen kao privremena struktura, koja je služila kao ulazna luka 1889., na Svetskoj izložbi. Ajfelova kula je najposećenija atrakcija u svetu. Zanimljivo je da širom sveta postoji više od 30 replika čuvene strukture.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group