Otkrijte lepotu skandinavskog i nordijskog dizajna enterijera

Nordijski i skandinavski stil - u čemu je razlika?

Često postoji konfuzija oko razlike između skandinavskih i nordijskih zemalja. Da li su „skandinavski“ i „nordijski“ ista stvar? Koja je uopšte razlika između nordijskog i skandinavskog dizajna? Postoji mnogo preklapanja kada razmišljate o skandinavskom i nordijskom dizajnu. Obe imaju čiste snažne linije i minimalističku estetiku, sa naglaskom na prirodnom svetlu i upotrebi prirodnih materijala i boja.

Međutim, postoje i suptilne razlike između ova dva stila. Neki dizajneri smatraju da je skandinavski dizajn više minimalistički sa funkcionalnošću u svojoj srži, dok je nordijski dizajn više domaći i pod uticajem tradicionalne izrade i zanata.

U nordijskom dizajnu, neutralni tonovi su često u kontrastu sa dodavanjem boje i udobnosti, kao što je tradicionalno ćebe jarkih boja. S druge strane, neki dizajneri smatraju da su skandinavski dizajni taktilniji i udobniji, dok drugi koriste ova dva termina naizmenično.

Dakle, u stvarnosti oba termina se odnose na sličnu estetiku koja je zaživela u nordijskim zemljama početkom dvadesetog veka i nastavlja da dobija sve veću popularnost širom sveta. Skandinavski dizajn enterijera karakteriše minimalizam, jednostavnost i funkcionalnost. Iako je skandinavski dizajn prisutan od 1950-ih, on i danas ostaje popularan trend u dizajnu enterijera.

Pripadajući školi modernizma, skandinavski dizajn je dizajnerski pokret koji karakteriše fokus na funkcionalizmu i jednostavnosti. Takođe uključuje upotrebu prirodnih materijala, kao što su koža, drvo i kamen. Štaviše, na skandinavski dizajn enterijera često utiče povezanost sa prirodom, koja kombinuje prirodne oblike, apstrakciju i upotrebu prirodnih elemenata.

Većina zemalja u skandinavskom regionu ima klimu sa izuzetno niskim temperaturama. Stoga je upotreba toplog tekstila uobičajena za skandinavski kućni dekor. Ovi tekstili mogu biti u obliku navlaka i tepiha koji su napravljeni od vune ili ovčije kože. Dodatna oprema toplim tekstilom je odličan način da se skandinavska dnevna soba učini prijatnom i toplom, posebno tokom zime.

Kao što je pomenuto, skandinavski dizajn enterijera je u potpunosti jednostavan. Stoga, kada je u pitanju uređenje skandinavske dnevne sobe, uvek birajte one dekorativne akcente koji imaju jednostavan dizajn. Možda možete ukrasiti svoj sto u dnevnoj sobi elegantnim keramičkim vazama. Da biste svom skandinavskom enterijeru dodali teksturu i suptilnu boju, ukrasite svoje kauče dodatkom i jastucima koji imaju jednostavne geometrijske otiske.

Skandinavski dizajn koristi drvene elemente ne samo za podove, već i za nameštaj i opremu. Dakle, skandinavska kuća obično ima drvene stolove i stolice za svoj nameštaj. Međutim, nedavni trend u skandinavskom stilu ukrašavanja kombinuje upotrebu metalnih završnih obrada i drvenih elemenata. Na primer, bakarne svetiljke i mesingani privesci su ugrađeni u drveni plafon kako bi dali blistavost i sjaj celom prostoru.

Postoji posebna paleta boja koja je povezana sa skandinavskim dekorom i to uključuje nijanse sive, bele, smeđe i crne. Dakle, kada ukrašavate skandinavsku dnevnu sobu, fokusirajte se na upotrebu ovih neutralnih boja kako biste stvorili čist i umirujući efekat na dizajn vašeg skandinavskog doma. U tipičnom skandinavskom kućnom dekoru, zidovi su često ofarbani u belo kako bi se nameštaj i ukrasni komadi istakli.

Kada je u pitanju upotreba nameštaja u nordijskom dizajnu, čiste linije treba da budu očigledne. Stolovi, stolice, sofe i ostatak nordijskog dekora treba da imaju moderan dodir sa glatkim i zaobljenim ivicama. I nordijski i skandivanski dizajn takođe karakteriše njihova inovativna i funkcionalna upotreba prostora, tako da je uobičajeno videti zidne police na više nivoa u ovim dnevnim sobama.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group