Glavna pravila koja možete koristiti za dekor kuće

Boja najčešće predstavlja najveći izazov pri dekoraciji enterijera...

S obzirom na broj boja i nijansi koje postoje, greške u dekoraciji enterijera se neminovno mogu dogoditi. Ključna stvar na koju morate obratiti pažnju prilikom izbora vaših omiljenih tonova, jesu njihove proporcije, bez kojih će željeni efekat izostati. Mi vam pomažemo da izbegnete taj nemili scenario!

PRAVILO 60 - 30 – 10

Klasično pravilo 60 – 30 – 10 je nešto sa čime nema greške. Deluje uvek, bez obzira na vašu ličnu estetiku i stil koji ste odabrali. Pri dekoru koristite tri boje, a njihov procenat prisutnosti u prostoru je 60, 30 i 10%. Prvi korak je odabir najdominantnije boje one koja će vladati prostorom. Njoj dodeljujete 60 % prostora. Sledeća je boja koja će praviti balans u prostoru. Ona zauzima oko 30 % prostora, a na samom kraju vas očekuje izbor akcentne boje od 10 %.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue Living (@vogueliving)

HLADNI TONOVI PROTIV TOPLIH TONOVA

Izbor toplih i hladnih boja uticaće na ukupnu energiju u vama željenom prostoru. Tople boje donose prijatan osećaj i čine ambijent raspoloženijim, dok su hladni tu da stvore svež i prozračan prostor. Tople tonove je poželjno koristiti u trpezariji i kuhinji, dok hladni najbolje izgledaju u spavaćim sobama i kućnim kancelarijama. Dnevna soba je prostor u kom možete izmešati ove boje i stvoriti harizmatičan prostor.

SUPROTNE BOJE

Šema suprotnih boja je poželjna pri dekoru, jer budi prostor i čini ga interesantnijim. Njoj pripadaju nijanse poput crvene i zelene, žute i ljubičaste, kao i plave i narandžaste ili žute. Šema suprotnih boja smatra se ujedno i najjednostavnijom za primenu u prostorijama koje uključuju dnevnu, spavaću i dečiju sobu, kao i kuhinju i trpezariju. Veliki kontrasti čine da energija u prostoru uvek bude pozitivna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lydia Hicks (@hickslyd)

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group