Uskršnji sto: dekor i serviranje

Za veliki hrišćanski praznik Uskrs, tradicionalno pripreme počinju već na „čisti četvrtak.“

Tog dana se čisti kuća, farbaju se jaja, peku kolači i priprema trpeza. Naše bake tvrde da se za Uskrs na trpezi moraju naći tradicionalni uskršnji kolačići - medenjaci u obliku životinja i ptica, posuti šećerom u prahu. Takođe je za uskršnju trpezu obavezno praseće pečenje ili šunka, govedina, grickalice, povrće, piletina, žele, guska sa medom, deserti i domaće vino. Prema tradiciji, na uskršnjem stolu se treba naći 40 jela - prema broju dana posta.

Simbol novog života i Hristovog vaskrsenja za vernike je jaje. Nađite mesta na stolu i za crvene rotkvice, luk i zelenu salatu koji upotpunjuju doživljaj proleća, kao i za uskršnja jaja koja su simbol praznika.
 
Međutim, pored bogate trpeze posebnu pažnju treba posvetiti dekoraciji uskršnjeg stola. Prvo, sto treba biti prekriven lepim stolnjakom u beloj, žutoj ili roze boji. Na stolu se mora naći vaza sa prvim prolećnim cvećem – možete odabrati zumbule, irise, lale...

Na centralni deo stola možete postaviti uskršnji venac od cveća i ukrasnih traka. Takođe, centralno mesto možete iskoristiti za uskršnji kolač koji je dekorisan glazurom i motivima praznika i naravno jaja koja su simbol praznika.

U mnogim evropskim zemljama zec je simbol Uskrsa. Možete dekorisati sto figurama sa likom zeca i odabrati takve salvete. Pored stola, stavite malu stolicu za uskršnje poklone, gde možete staviti jaja u obojene korpe ili gnezda. Vaša deca će biti oduševljena!

Na kraju možemo samo naglasiti da posude na uskršnjem stolu, unutrašnjost sobe i dekor treba da budu u istom stilu. Uskrs je praznik koji donosi radost i nadu, svetlost i ljubav, zato dekorišite kuću u lepim prolećnim bojama - roze, žutoj, svetloplavoj, svetlozelenoj... Ostanite ceo dan u dobrom raspoloženju i udovoljite svojoj porodici.

Donosimo vam nekoliko proverenih ideja u našoj galeriji fotografija.

« 12 13 14 Pogledajte galeriju 2 3 4 »

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group