Zdravlje & Fitnes - Zdravlje

Zaštita od korona virusa

Korona je respiratorni virus koji je prvi put prijavljen u Kini u decembru 2019. godine. Od tada se bolest proširila širom sveta, a Svetska zdravstvena organizacija okarakterisala ga je kao pandemiju.

Bolest izazvana virusom naziva se COVID-19.

Evo šta treba znati o korona virusu. Šta je korona virus?

Novi virus je vrsta korona virusa. Korona virusi su grupa virusa koji mogu izazvati niz simptoma, uključujući curenje iz nosa, kašalj, grlobolju i temperaturu. Neki simptomi su blagi, kao što je obična prehlada, dok drugi verovatnije dovode do upale pluća. Obično se šire direktnim kontaktom sa zaraženom osobom. Korona virus je dobio ime po bodljikavim krošnjama na svojoj površini, prema CDC. (Corona je latinska reč za krunu.) Uključujući novo identifikovani oblik virusa, postoji ukupno sedam korona virusa koji mogu zaraziti ljude. Ostali poznati koronavirusi uključuju SARS i MERS. Novi virus izaziva bolest zvanu COVID-19, što znači korona virusna bolest 2019. - godina kada je otkrivena.

Koji su simptomi?

Ključni simptomi na koje treba paziti uključuju kašalj su nedostatak daha ili otežano disanje. Međutim, bolest može da prouzrokuje i bolove u telu, grlobolju, povraćanje i dijareju. Do 80 posto zaraženih čini se da imaju blage simptome i čak ne znaju da su bolesni. Ali u teškim slučajevima, bolest može da izazove upalu pluća, zatajenje bubrega i smrt, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Ko je najviše rizičan?

Daleko, starije osobe - posebno ljudi stariji od 80 godina sa osnovnim medicinskim stanjima, poput srčanih bolesti, dijabetesa ili plućnih bolesti - najosetljivije su komplikacijama korona virusa.

Kako se širi korona virus?

Korona virus se širi respiratornim kapljicama kada bolesna osoba kašlja ili kija. Osoba se takođe može zaraziti kontaktom s virusnim česticama na površini, mada nije poznato koliko dugo novi korona virus može preživeti na površinama izvan tela. Istraživanja su pokazala da i drugi korona virusi mogu preživeti na tvrdim površinama satima do danima. Ako zaražena osoba kašlje na površinu, poput stola ili kvake na vratima, a druga osoba dodiruje tu površinu, a zatim trlja oči ili nos, na primer, može se razboleti.

Koliko vremena treba da se neko razboli?

Novi period inkubacije korona virusa - što znači vreme koje je potrebno od osobe koja je zaražena virusom do trenutka kada počne pokazivati simptome - čini se da postoji negde od dva do 14 dana, mada je prosečno vreme potrebno osobi da se razboli otprilike pet dana, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije. Nejasno je da li je osoba zarazna tokom inkubacije.

Kako možete da sprečite korona virus?

 

Otkrivamo u nastavku: 

M.L.

foto:dw.com

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group