Uvučene bradavice - simptom bolesti ili sasvim normalna pojava

Ni jedna žena nema potpuno iste bradavice na grudima...

Bradavice mogu biti svetle, tamne, velike, male, ravne ili ispupčene i sve to je u redu, jer smo svi drugačiji. Kada su bradavice potpuno uvučene treba da znate da se to dešava zbog adhezije ispod bradavica koja vezuje kožu za podkožno tkivo. Vrlo su česta pojava, 10-20% žena ima ravne ili uvučene bradavice. Kod nekih žena se dešava da zbog stimulacije bradavica ili hladnog vremena one privremeno "iskoče".

Ako ste rođeni sa ovakvim bradavicama, znajte da one ne govore ništa o vašem zdravlju jer su vam se tako grudi razvile. Možete čak i normalno da dojite dete, samo što će beba imati malo više poteškoća da povuće mleko iz bradavica, a vam će trebati malo više strpljenja dok namestite bebu i olakšate joj pristup. Možete se raspitati kod doktora za kupovinu posebnih aparata za dojenje, koje vam mogu pomoći - da ispupče bradavice i da podpomognu dojenje.

Nemojte se previše brinuti o izgledu vaših bradavica, a jedini način da se promeni njihov izgled jeste putem plastične operacije, koju naravno nikako ne preporučujemo (osim ako morate zbog nekih zdravstvenih razloga).Ipak, ako vam se jedna, ili obe bradavice naprasno uvuku kasnije tokom života, trebalo bi da popričate sa svojim doktorom.

Promena izgleda bradavica može biti normalna, ali u nekim slučajevima je i znak za crveno svetlo, jer upućuje i na određene bolesti dojki uključujući i rak dojke ili Padžetovu bolest - redak tip raka koji napada bradavicu i areolu.

V.R.

 

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group