Svakodnevna navika koja smanjuje rizik od raka dojke

Iako ne postoji siguran način da se spreči razvoj raka dojke, postoje stvari koje svaka žena može da uradi da smanji rizik od razvoja ili da ga otkrije u ranoj fazi, kada je potpuno izlečenje moguće.

Rak dojke i hodanje

Prema naučnim istraživanjima, sat hoda dnevno može smanjiti rizik od raka dojke za 14 odsto kod žena u postmenopauzi. Pored toga, redovno fizičko vežbanje dovodi do još većeg smanjenja rizika, pokazala je studija.

Konkretno, istraživanje Američkog društva za rak, objavljeno u Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, posmatralo je više od 70.000 žena u postmenopauzi od 1992. do 2009. Skoro polovina žena je rekla da je hodanje njihova jedina fizička aktivnost.

„Za žene koje smatraju da je zastrašujuće započeti program vežbanja, ohrabrujuća vest je da ne morate da postanete maratonka da biste smanjili rizik od raka dojke. Dovoljna je lagana šetnja svaki dan“, napominje rukovodilac istraživanja.

Pošto je hodanje najčešća aktivnost vežbanja, više studija razmatra nezavisne prednosti hodanja na rizik od bolesti i otkriva da ono pomaže u produžavanju dugovečnosti, smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa i smanjenju rizika od određenih karcinoma, kao što su kao rak debelog creva i rak dojke.

Nalazi ovog istraživanja su posebno važni, jer iako je u prošlosti postojao veći broj manjih studija sa sličnim rezultatima, ova zaista daje konkretne podatke.

Naučnici u svakom slučaju podstiču žene da redovno vežbaju. „Nadamo se da će se ova poruka proširiti na zajednicu primarne zdravstvene zaštite“, naglašavaju. "Oni su zaista ti koji rade zaista težak posao brige o pacijentima i čine sve što mogu da ih očuvaju zdravim."

Prečesto, kada je u pitanju merenje rizika od raka dojke kod pacijenata, naglasak se stavlja na porodičnu medicinsku istoriju. „Nasuprot tome, većina karcinoma dojke je sporadična i ne postoji specifičan obrazac. Posebno je važno da svoju energiju preusmerimo na to da uradimo ono što možemo na preventivnom nivou“, ističu istraživači.

Oni takođe naglašavaju da je redovno vežbanje dobro i za preživele od raka i da je najvažniji faktor životnog stila u smanjenju recidiva i povećanju stope preživljavanja.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group