Novi jednostavan test koji će otkriti rak jajnika

Rak jajnika je drugi najčešći ginekološki rak, posle raka dojke.

Prosečna starost nastanka bolesti je 63 godine, dok je verovatnoća da će žena biti pogođena tokom života 1,4%. Međutim, novi jednostavan test daje nadu za njegovu prevenciju i lečenje.

Konkretno, istraživači sa Univerziteta Virdžinije, objavili su svoju relevantnu studiju u Journal of the American Chemical Society, prema kojoj će jednostavan test urina pomoći da se otkrije rak jajnika, čak i u ranoj fazi.

Cilj istraživača je da medicinski stručnjaci koriste ove informacije, zajedno sa testovima krvi, transvaginalnim ultrazvukom i porodičnom istorijom, kako bi obezbedili rano otkrivanje, dijagnozu i lečenje raka jajnika.

"Ne postoje testovi za skrining koji su korisni ili dostupni za rak jajnika", napominju istraživači. „Zbog toga, većina žena sa rakom jajnika dijagnostikuje se u uznapredovalom stadijumu, kada se pojave simptomi. Ovaj test je izuzetno obećavajući, jer sve što može povećati naše šanse za otkrivanje raka u ranoj fazi nesumnjivo će poboljšati šanse za lečenje žena sa rakom jajnika."

Peptidi i rak jajnika

U našem urinu postoje hiljade sitnih čestica, koje se nazivaju peptidi, međutim postoje specifični peptidi koji signalizuju rak jajnika. Trenutno, najčešće korišćene tehnike nisu uvek jednostavne ili isplative za otkrivanje molekula povezanih sa rakom jajnika.

Istraživači su radili na novom pristupu za koji kažu da bi mogao efikasnije i tačnije otkriti ove peptide koristeći tehnologiju nanopora, koja ima sposobnost da otkrije više peptida. Senzor nanopora uključuje prolazak molekula kroz male pore (nanopore) i merenje promena električne struje ili drugih svojstava kako se molekuli kreću.

Istraživači su identifikovali i analizirali 13 peptida, uključujući i one izvedene iz glikoproteina a-2 bogatog leucinom (LRG-1 pouzdani izvor), poznatog biomarkera u urinu žena sa rakom jajnika.

Prema istraživačima, oni sada znaju kako izgledaju uzorci peptida i kako se mogu koristiti za otkrivanje raka jajnika u ranijim fazama od trenutnih testova.

„Nauka koja stoji iza ovoga je fascinantna i izgleda obećavajuće kao način da se potencijalno otkrije rak jajnika kroz urin“, ističu naučnici.

„Ovi nalazi pružaju nadu pacijentima i zdravstvenim radnicima, jer pokazuju da naučna zajednica stalno nastoji da poboljša ishode za ginekološke karcinome. Krajnji cilj će uvek biti sprečavanje raka pre nego što počne da se razvija, ali ako to ne možemo da uradimo, rana dijagnoza može direktno da se prevede u efikasniji tretman."

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group